RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Sanering loodverontreiniging landgoed Bornia van start

1/3
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Op landgoed Bornia is begonnen met de sanering van de bodem. In het natuurgebied zit lood in de grond en dat wordt de komende weken opgeruimd.

In het natuurgebied tussen Driebergen en Zeist zat tussen de jaren 50 en 90 kleiduifschietvereniging De Vliegende Schotel. Maarten den Hartigh van het Utrechts Landschap: "Die zijn daar aan het schieten geweest met loodkogels, dat mocht toen nog. Daardoor is de loodverontreiniging ontstaan".

Volgens Den Hartigh is pas sinds kort duidelijk wat de gevolgen van lood kunnen zijn, vooral voor kleine kinderen. Daarvoor werd vooral gedacht dat er ecologische risico's waren. Eerder was dus al vastgesteld dat er iets moest gebeuren op de voormalige kleiduifschietbaan, maar recent is pas een plan gemaakt voor de huidige sanering.

Die sanering wordt uitgevoerd door een aannemer. Projectleider Marc Greep: "De bovenste 20 tot 40 centimeter van de bovenlaag wordt ontgraven en ingepakt. Met folie eronder en erboven wordt het vervolgens in het landschap als een soort van stuifheuvel weggewerkt."

De werkzaamheden duren waarschijnlijk een week of acht. Rond 1 december moet al het werk klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht