Arrestaties bij grote actie tegen mobiele dievenbendes

PROVINCIE UTRECHT - Bij een grote actie tegen mobiele dievenbendes zijn bijna zestig mensen opgepakt. De politie kwam de afgelopen week vier avonden in actie, samen met de Marechaussee, de Belastingdienst, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en Europol.
Dinsdag werden bijvoorbeeld twee verdachten aangehouden na een korte achtervolging in Odijk. Het gaat volgens de politie om bekenden van justitie die zich in meerdere landen bezig zouden houden met babbeltrucs bij ouderen.
In Houten hield de politie vier verdachten op heterdaad aan. Zij verstopten dure parfums in hun onderbroek en gingen zo van winkel naar winkel. Een van de vier staat voor diefstallen geregistreerd in Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland.
Van de bijna zestig aangehouden personen, zijn de meesten Oost-Europeaans. Maar er zijn ook Nederlanders bij, aldus een woordvoerder van de politie. In veel gevallen lijkt de werkwijze op elkaar: ze trekken in groepjes door het land en maken zich op grote schaal schuldig aan diefstal.
Ze hebben het vooral voorzien op kleding en andere winkelinventaris, maar stelen bijvoorbeeld ook koper. "Ze gaan als het ware naar hun werk. Vijf dagen in de week crossen ze het hele land door, gaan de steden in en bezoeken dan vier of vijf winkels. Daarna gaan ze weer naar huis."
Naast de tientallen arrestaties, nam de politie ook vijftig auto's in beslag. Daarnaast werd voor zeker 100.000 euro aan openstaande boetes geïnd en kon een aantal personen worden aangehouden omdat ze nog een celstraf moesten uitzitten. Ook zijn mensen aangehouden die nog dna-materiaal moesten afstaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.