Instellingen

Executie gevangenen Kamp Amersfoort herdacht

© Peter Knieriem
WOUDENBERG - Bij het oorlogsmonument in Woudenberg werd vandaag herdacht dat 75 jaar geleden vijftien verzetsstrijders en gegijzelden werden doodgeschoten in de bossen rond de Utrechtse plaats. Voor het eerst waren daar nabestaanden van gefusilleerde gevangenen uit Kamp Amersfoort bij aanwezig.
Edi Brouwer, gids bij Kamp Amersfoort, spoorde deze nabestaanden op. "We hebben er de afgelopen tijd heel veel energie in gestopt om de nabestaanden te traceren. En dat is gelukt. Er zijn zelfs kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen bij de herdenking. Dat maakt deze keer extra bijzonder."

'HET IS NOOIT AFGELOPEN'

Een van hen is Ton Bannink, die tijdens de herdenking zichtbaar geëmotioneerd is. "Vaak loop ik tegen de vraag aan: 'is het nu nooit afgelopen dat gepraat over de Tweede Wereldoorlog?', en dat denk ik: 'nee', het is nooit afgelopen. Integendeel, het duurt steeds langer. Die emoties komen gewoon boven."
Ook de locatie doet hem veel. "Ik krijg altijd een beetje dubbele gevoelens bij deze herdenkingsplek. Het is hier prachtig zo in de natuur, en tegelijkertijd vind ik het een ongelooflijke rotplek. En daarna denk ik weer: wat een mooie plek omdat we hier met z'n allen zijn."

VERGELDING

De slachtoffers van de executie waren veelal communisten, afkomstig uit Amsterdam en Deventer. Naast hun baan waren ze actief in de gemeentepolitiek, bij een door de Duitsers verboden vakbond of ze werkten voor de ondergrondse communistische krant De Waarheid.
De executie was een vergelding voor het in brand steken van oogsten die bestemd waren voor de bezetter. Op twee plaquettes die voor het monument zijn geplaatst, staan de namen van de vijftien slachtoffers en coupletten van het Wilhelmus.

KRANS

Tijdens de herdenking legden locoburgemeester Pieter de Kruif van Woudenberg en directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort een krans.

Ton Bannink, de zoon van één van de twaalf gevangenen die herdacht worden
Executie gevangenen Kamp Amersfoort herdacht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.