Utrechts Landschap koopt natuur bij vliegbasis Soesterberg

SOESTERBERG - Utrechts Landschap wordt eigenaar van het natuurgebied bij de voormalige vliegbasis Soesterberg. De organisatie koopt het 375 hectare grote terrein van de provincie Utrecht, de huidige eigenaar.
De aankoopprijs van het gebied is 4,7 miljoen euro, "Het staat nu vast dat we dit gebied goed kunnen beschermen", zegt woordvoerder Maarten den Hartigh in Trouw. "Het aangekochte terrein blijft voor altijd natuur."

KOMMAVLINDER

Park Vliegbasis Soesterberg is het leefgebied van meer dan 2000 soorten,
de provincie. Het is het grootste bloemrijke schraalgrasland van Noordwest-Europa en het herbergt honderden verschillende plantensoorten, die tal van insecten en vogels aantrekken, zoals de zeer zeldzame kommavlinder en ook de veldleeuwerik.
"We hebben er het volste vertrouwen in dat dit bijzondere natuurgebied met de rijke historie bij Utrechts Landschap in goede handen is", aldus gedeputeerde Mirjam Maasdam. "De verkoop van Park Vliegbasis Soesterberg draagt bij aan onze doelstelling voor behoud en bescherming van de natuur, en het openstellen en beleefbaar maken van het Park en onze militaire historie. We hebben voor de verkoop een zorgvuldig proces met elkaar doorlopen. We verkopen immers niet iedere dag een voormalige vliegbasis."

ONZEKERHEID

Met de overdracht, in december, komt er een eind aan jarenlange onzekerheid over de toekomst van het natuurpark. Nadat de provincie het terrein te koop zette, meldden zich ook andere geïnteresseerden. Enkele private grondbezitters wilden een kans maken op overname. Zij eisten een openbare aanbesteding.
Een rechter oordeelde uiteindelijk dat de provincie mocht afwijken van aanbestedingsregels, om het gebied te beschermen, door direct zaken te doen met Utrechts Landschap. De overname kwam vorige week al officieel rond, maar er werd toen geen ruchtbaarheid aan gegeven aan uit respect voor de zaak rond de toen nog vermiste Anne Faber.

GROOTSTE

Voor het Utrechts Landschap is het de grootste aankoop ooit. Die moet deels gefinancierd worden met de hulp van
.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.