'Koekeloeren bij de Boeren' voor meer begrip: "We zijn in een verdomhoekje gezet"

WOUDENBERG - In de Gelderse Vallei worden deze herfstvakantie veel staldeuren geopend tijdens het evenement 'Koekeloeren bij de Boeren' en dat komt voor veel agrarische bedrijven als geroepen. De afgelopen tijd is voedselveiligheid namelijk een veelbesproken onderwerp. Vooral het fipronil-schandaal heeft veel stof doen opwaaien en gezorgd voor onrust en zorgen bij consumenten en politici, maar "we willen laten zien dat het boerenleven best heel mooi is."
Melkveehouder Carlo van de Lagemaat uit Woudenberg laat kinderen kennismaken met het boerenleven en beantwoordt de vragen van volwassenen. "Ik wil laten zien wat we te bieden hebben, omdat we de laatste jaren wel in een verdomhoekje worden gezet door de overheid. Eerst met de afschaffing van het melkquotum, daarna met overtollige mest en fosfaatuitstoot en recentelijk met de fipronil. En we zouden het milieu vervuilen."

OVERLEVEN

Van de Lagemaat vindt de visie van veel consumenten te kritisch. "Ik wil dat het boerenleven positiever wordt bekeken. Ik heb bijvoorbeeld 140 koeien, wat misschien veel lijkt, maar ik heb ze nodig. Daar kunnen we mee overleven, want dat is het tegenwoordig. Ik ben gewoon een bedrijf met kosten en ik wil ook m'n gezin kunnen onderhouden."
Volgens de melkveehouder is het allang niet meer zoals vroeger. "Mijn opa kon met hard werken nog veel geld verdienen, maar ik zit regelmatig aan de keukentafel met mijn computer. De wetten zijn nu heel gecompliceerd en dat kost tijd en moeite. De tijden zijn heel anders, maar ik wil bezoekers graag laten zien dat ik liefde voor m'n vak heb en eerlijke producten maak."

KIJKEN EN HELPEN

De
duurt tot en met 21 oktober. Voor een klein bedrag kunnen kinderen én volwassenen meekijken en meehelpen in het boerenleven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.