In beeld: Utrechters massaal naar buiten tijdens eerste warme herfstvakantiedag

UTRECHT - Met een temperatuur van 21,5 graden is het vandaag de warmste 16 oktober ooit gemeten in De Bilt. Goed nieuws voor schoolgaande kinderen: het is namelijk herfstvakantie. "Door dit idioot mooie weer is het deze vakantie nog drukker dan op een echte zomerdag."
Dat zegt boswachter Paul Suurmond. Staatsbosbeheer organiseert in het Baarnse Bos de Kabouterweek, en de boswachters verwachten - dankzij het mooie weer - extra bezoekers in de bossen. "Het is nu al enorm druk in het bos."

GEEN STRAF

De Kabouterweek is bedoeld voor jonge, schoolgaande kinderen. Dat het nu extra druk is, vindt de boswachter niet vervelend. "In plaats van achter onze computer kruipen, gaan we zelf lekker het bos in om te kijken of mensen niet verdwalen en of iedereen zich aan de regels houdt. En dat is met dit weer zeker geen straf."
Kinderen die lekker buiten willen spelen met het mooie weer, kunnen ook bij Pyramide van Austerlitz terecht. Volgens eigenaar Hugo van Kolfschoten is er rond het middaguur "al een behoorlijke aanloop".
De grote speeltuin zet dan ook extra personeel in. "Het is lastig om in te schatten hoeveel mensen er komen, omdat we geen toegang heffen. Maar als ik een ruwe schatting moet maken, dan zou ik zeggen dat er vandaag toch wel een paar duizend mensen komen."

LEKKER ZWETEN

Ook bij Dierenpark Amersfoort is het "gezellig druk". Volgens de organisatie staat iedereen op scherp. "We zetten extra personeel in en laten bijvoorbeeld extra pendelbussen rijden vanaf de parkeerplekken naar het dierenpark."
In de Utrechtse wijk Zuilen wordt er zelfs een beachvolleybaltoernooi georganiseerd. "Buiten beachvolleybal in oktober in Zuilen en nog flink zweten ook. Net op tijd voordat de veldjes opgedoekt werden voor winterstop", reageert lezer Femke op Facebook.

WARMTERECORD

Het is vandaag officieel
ooit in Nederland. In De Bilt bereikte het kwik om 12.40 uur 21,5 graden. Het oude dagrecord stond op 21,2 graden.
Sinds het begin van de weermetingen in 1901 kwam de temperatuur in de tweede helft van oktober tweemaal uit boven de 25 graden: in 1921 en in 1937, beide keren in Maastricht. Op 27 oktober 1937 werd 25,2 graden gemeten en op 18 oktober 1921 zelfs 27,2 graden.
"Dat record uit 1921 zal vermoedelijk niet sneuvelen vandaag, maar de kans dat het meer dan 25,2 graden wordt in bijvoorbeeld Maastricht of Eindhoven is erg groot", aldus een woordvoerder van Weeronline.

IJS

Juist geen fan van de (late) zonnestralen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon naar de Vechtsebanen, waar de ijshal alweer geopend is. "Het weer werkt nu niet in ons voordeel", lacht ijsmeester Dix. "Er zijn gelukkig wel wat mensen die komen schaatsen, maar het is ontzettend rustig. Dat is natuurlijk ook niet gek met dit weer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.