Instellingen

DocU: Achter de schermen bij Utrechtse begraafplaatsen

UTRECHT - Begraafplaatsen zijn belangrijke herdenkingsplaatsen, maar ook plekken om te wandelen en te mijmeren over het leven en de dood. Toch kent de gemiddelde Utrechter ze niet als plekken om eens te bezoeken en neemt het aantal bezoekers af.
Het drieluik Zielen van Utrecht bij RTV Utrecht biedt een kijkje achter de schermen van deze bijzondere en groene plekken in de stad. Tanja Medema, teamleider van de Afdeling Begraafplaatsen, probeert de vier gemeentelijke Utrechtse begraafplaatsen weer terug te brengen in het leven van Utrechters: "Je bent buiten en dat is het enorme verschil met een crematorium, er is een vogel die fluit, een eekhoorn die oversteekt, dus de cirkel van het leven is op zo'n begraafplaats ook aanwezig.''
Ari Doeser is een groot liefhebber van kunst en begraafplaatsen. Hij ziet een begraafplaats als een plek waar kunst, het leven en de dood samenkomen, omdat kunstenaars niet alleen het leven maar ook de dood proberen te begrijpen. Hij is dan ook een trouwe bezoeker van de begraafplaatsen in Utrecht.
Een deel van de begraafplaatsen is ook cultuurhistorisch erfgoed. Op Soestbergen en Kovelswade liggen talloze beroemde Utrechters begraven, zoals Gerrit Rietveld, Nicolaas Beets en Dirkje Kuik. Ari wil graag van Soestbergen een soort 'Père-Lachaise' in het klein maken. 'Père-Lachaise' is een Parijse begraafplaats waar wereldberoemde mensen liggen. Om dat te bereiken zet hij zich in om graven op te knappen.
Het drieluik Zielen van Utrecht is een uniek portret van de vier Utrechtse begraafplaatsen. Het eerste deel is dit weekeind te zien op RTV Utrecht, maar staat ook al bij dit bericht. Het tweede en derde deel volgen de komende weekeinden.

DocU Zielen van Utrecht deel 1

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.