Claim van tientallen miljoenen dreigt voor Vianen

VIANEN - De kans dat de gemeente Vianen tientallen miljoenen euro's schadevergoeding moet betalen aan Niemans Beton wordt steeds groter. Over twee weken zien de twee partijen elkaar in de rechtbank.
De rechtszaak gaat over een ruzie die in 1976 ontstond, toen het toenmalige bedrijf Niemans Beton wilde uitbreiden. Dat was alleen mogelijk als er een grondruil plaatsvond. De nodige handtekeningen werden gezet, maar de levering van de grond ging uiteindelijk niet door. Niemans Beton kon daardoor niet uitbreiden. Het bedrijf had een nieuwe methode bedacht voor het maken van voorbespannen betonpalen.

SCHADE

Het bedrijf leed schade en verhaalt die op de gemeente Vianen. Dat er schade is, en dat Vianen die moet betalen, is geen onderwerp van discussie meer. De discussie gaat nu alleen nog over de hoogte van de schadevergoeding. De rechtsopvolgers van Niemans Beton eisen een bedrag van 100 miljoen euro, maar lijken bereid om genoegen te nemen met een bedrag van 40 miljoen euro.
De gemeente Vianen heeft eerder al een deel van de schade betaald, en wil nu niet meer dan anderhalf miljoen bij betalen. Vianen voelde zich gesteund door een berekening van een commissie met wijze mannen. Maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde deze zomer in een tussenvonnis, dat deze mannen toch iets minder wijs waren dan gedacht.

RISICO

De commissie had een component voor 'risico' meegenomen in hun berekeningen. Het gerechtshof oordeelde dat zoiets in strijd is met de rechtspraak omtrent schadevergoedingen. Als deze component uit de berekeningen gehaald wordt, zal de schadevergoeding veel meer in de buurt komen van de tientallen miljoenen die Niemans Beton eist, denkt de advocaat van de voormalige betonfabrikant.
De rechtszaak is verplaatst van 23 oktober naar 31 oktober.
Op 1 januari 2019 zal de gemeente Vianen opgaan in de gemeente Vijfheerenlanden. Het risico bestaat dat die gemeente begint met een gat van tientallen miljoenen in de begroting, als de rechter de claim van Niemans Beton toewijst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.