Instellingen

Palestijnse Utrechter wil ander geboorteland op rijbewijs

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een van oorsprong Palestijnse inwoner van Utrecht wil dat de gemeente officieel erkent dat hij uit de Palestijnse gebieden komt - en dat ook op zijn rijbewijs zet. Nu staat in de gemeentelijke administratie dat hij uit Israël komt.
Dat vindt de man niet te verteren, maar de gemeente weigert en zegt: "Het Nederlandse parlement heeft de Palestijnse gebieden niet erkend als land en Utrecht kan niet als stad een eigen buitenland-beleid voeren".
Die man laat het er niet bij zitten en vandaag dient de zaak voor de hoogste rechter: de Raad van State.
Zijn advocaat, Hanna van Ooijen, vertelt waarom de zaak zo belangrijk is voor de Palestijnse man: "Voor mijn cliënt geldt dat de aanduiding van zijn geboorteland onderdeel uitmaakt van zijn identiteit, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt. En voor hem is dus van belang dat dat in ieder geval Palestina is en in ieder geval niet Israël en dat is onder andere ook omdat hij zich daar hard voor maakt."

ERKENNEN

"Er wordt niet aan de gemeente gevraagd om de Palestijnse staat te erkennen", vertelt Van Ooijen, "de gemeente is er voor om iemands persoonsgegevens correct en duidelijk te registeren. Er wordt vooral gevraagd om de naamgeving van het gebied dat hoort bij Oost-Jeruzalem correct te hanteren."
Volgens de advocaat staat deze man niet alleen: "Ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn in deze situatie die wel benieuwd zijn naar de uitkomst van deze zaak."
De uitspraak wordt over een week of zes verwacht.

Advocaat Van Ooijen over de zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.