Brunner: Trekkers op de ventweg, gevaarlijk?

COTHEN - Landbouwers in de Kromme Rijnstreek willen op de grote weg rijden om gevaarlijke situaties te vermijden. Landbouwvoertuigen mogen niet op provinciale of N-wegen rijden, en moeten dus noodgedwongen naar kleine weggetjes uitwijken. Maar vaak zijn dat wegen door dorpen of ventwegen die ook door fietsers worden gebruikt. In de ochtend en bij het uitgaan van de scholen rijden er lange rijen fietsers over die ventwegen en dat levert gevaarlijke situaties op.
Niek van der Horst maakt het dagelijks mee. De melkveehouder woont in Cothen en zou graag de N227 en de N229 gebruiken om zijn land te bereiken. Maar dat mag niet. "Het is bijna wachten op het eerste ongeluk", zegt Van der Horst. "Landbouwvoertuigen mogen drie meter breed zijn en daarmee moet ik tussen de kinderen en de omaatjes door".
Niek is niet de enige die dit wil: onder andere landbouworganisatie LTO, de Fietsersbond, Dorpsplatform Langbroek en de gemeente Wijk bij Duurstede hebben een proef voorgesteld aan de Provincie. Zij willen dat er wordt gekeken of het rijden op de twee provinciale wegen niet voor een betere veiligheid zorgt. De partijen zijn daar met elkaar over in gesprek.
Toch is het niet zo logisch als het klinkt, merkt Edo Brunner op. Dat langzame landbouwverkeer zorgt natuurlijk voor een hoop oponthoud op die N-wegen. Iedereen kent de irritatie van het 'hangen' achter een grote landbouwmachine die maar 35 kilometer per uur rijdt. Een voorbijganger wijst op het gevaar van auto's die de grote machines gaan inhalen op de provinciale weg. Bovendien vindt hij dat trekkerrijders zelf de verantwoordelijkheid hebben om langzaam en netjes te rijden, als ze op de ventwegen rijden.
Edo en Niek gaan op pad om de situatie te bekijken en uiteraard kan dat niet zonder dat Edo zelf even een stukje heeft mogen rijden met de trekker van Niek.
Van der Horst stelt voor om in ieder geval het verkeer door het dorp Cothen om te leiden. Hij wijst er op dat de landbouwvoertuigen, als ze het dorp willen ontzien, maar een stukje van een kleine anderhalve kilometer op de N229 hoeven te rijden.
Brunner is dinsdag te zien op RTV Utrecht. De uitzending bij dit artikel.

Brunner over trekkers in het Kromme Rijngebied

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.