Vier Utrechtse verdachten plofkraak korte tijd vast

UTRECHT - In de buurt van Staphorst zijn vier mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij een plofkraak vanochtend vroeg in het Friese Bakkeveen. Het zijn Utrechters van 26, 29, 30 en 32 jaar.
"De mannen zijn na verhoor vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs tegen hen was om ze langer vast te houden", zei een woordvoerster van de politie Noord-Nederland. "Ze blijven overigens wel verdachten." In verband met het onderzoek kon ze niet verder op de zaak ingaan.
Maandagochtend vroeg was er in Friesland ook al een plofkraak, toen in Haulerwijk. De vraag of er een verband is tussen de twee zaken maakt deel uit van het onderzoek. "In beide gevallen hebben de daders niets buitgemaakt".
Zowel in Haulerwijk als in Bakkeveen moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) eraan te pas komen, omdat er explosief materiaal was achtergebleven. In beide gevallen werd de omgeving urenlang ontruimd.
Plofkrakers komen wel vaker uit Utrecht. De politie rekent met een groep van 200 mannen uit Utrecht en omgeving, van wie er veel in Overvecht en Kanaleneiland (naast Transwijk) wonen. De plofkrakers hebben een voorliefde voor Audi's. Vandaar dat de groep ook wel de Audibende wordt genoemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.