Advocaat pleit voor andere tbs-regeling na verdenking Michael P.

UTRECHT - Als een verdachte niet meewerkt aan een psychisch onderzoek, is het voor een rechter lastig om tbs op te leggen. Advocaat Willem-Jan Ausma pleit ervoor om de zaken om te draaien.
"Op dit moment is het zo dat als een veroordeelde weigert om mee te werken aan een onderzoek naar een eventuele stoornis, het voor een rechter lastig is om tbs op te leggen. Dat doe je namelijk alleen in het geval van een stoornis, en zonder onderzoek is het lastig om te bewijzen dat een dader een stoornis heeft", zei Ausma vanmiddag in gesprek met RTV Utrecht.
Maar het kan ook anders, denkt Ausma. "Waarom draaien we het niet om? Dat een delinquent - bij vermoeden van een psychische stoornis - sowieso tbs krijgt? Als hij denkt dat dat onterecht is, kan hij dat zelf gaan bewijzen door middel van zo'n psychiatrisch onderzoek."

BLAASONDERZOEK

De advocaat trekt de vergelijking met overtreders in het verkeer. "Weiger je in het verkeer een blaasonderzoek, krijg je de hoogst mogelijke straf. Ik denk dat dat in dit geval ook voor tbs zou kunnen gelden."

MICHAEL P

Er is veel kritiek geweest op het rechtssysteem omdat Michael P., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber, na een eerdere veroordeling van verkrachting weigerde om mee te werken aan een psychisch onderzoek.
Er werd onder andere een petitie gestart na de dood van Anne Faber. De ondertekenaars van de petitie roepen het ministerie van Veiligheid en Justitie ter verantwoording voor haar dood.
Ook noemde demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie het "onwenselijk'' als daders geen tbs krijgen, doordat zij weigeren mee te werken aan onderzoek naar hun psyche.

Advocaat Willem-Jan Ausma in de uitzending UVandaag van RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.