Roggenkwekerij op twee hoog in Kanaleneiland
UTRECHT - Het Wereldnatuurfonds heeft een project gestart om te onderzoeken in welk gedeelte van de Noordzee roggen goed kunnen leven. Daarvoor moeten er honderden roggen speciaal worden gekweekt. Dat gebeurt niet in zee, maar in Utrecht, in Kanaleneiland.
Kwekerij Blue Linked zit aan de Kanaalweg, boven het fietsendepot van de gemeente. Op de tweede verdieping staan tientallen aquaria met in totaal ruim driehonderd roggen. Afgelopen zaterdag werden de eerste vijf exemplaren uitgezet in de Oosterschelde. De volgende groep is ook al oud genoeg om te gaan en die volgt binnenkort. Tot 2019 zijn ze in Utrecht van plan om in totaal zeker duizend roggen te kweken en in de Noordzee uit te zetten.
ZOUT
Roggen zijn zoutwatervissen en dus moet het water in de kwekerij natuurlijk ook zout zijn. Maar in plaats van met grote tanken op en neer te rijden van de Noordzee naar Kanaleneiland, maken ze bij Blue Linked hun zoute water zelf. Zeebioloog Michaël Laterveer vertelt: "We gebruiken gewoon leidingwater. Dit zuiveren we. Vervolgens kopen we speciaal zeezout en mengen we dat tot de juiste zout- en pH-waarde. Zo is het verschil tussen het water in onze kwekerij en het water in de Oosterschelde nihil."
Het project moet eraan bijdragen dat de roggen niet uitsterven in de Noordzee. De stekelrog die nu wordt gekweekt is een soort die zich goed voortplant in gevangenschap. Doet deze soort het goed, dan gaan ze de vleet proberen, een zeer ernstig bedreigde andere roggensoort.
Stekelroggen in Kanaleneiland
Niet alleen roggen, maar ook haaien zwemmen in de bakken