Altrecht verdwijnt uit Den Dolder, maar wanneer?

DEN DOLDER - Altrecht, de ggz-instelling die de afgelopen dagen flink onder vuur lag door de vermoedelijke betrokkenheid van Michael P. bij de moord op Anne Faber, vertrekt binnen tien tot vijftien jaar uit Den Dolder. Maar wanneer Aventurijn - de instelling waar P. zat - verdwijnt, is nog maar de vraag.
In 2015 werd bekend dat er een herbestemming moest komen voor de Willem Arntz Hoeve, het terrein waar ook Altrecht-kliniek Aventurijn gevestigd zit.
"Wij gaan weg omdat Altrecht en de psychiatrie in Nederland in een heel belangrijk veranderingsproces zit, waarbij we minder terreinen nodig hebben en minder gebouwen", zei Richard Janssen, voormalig bestuurslid van Altrecht, destijds. "Dat betekent dat Altrecht haar zorg vaker zal brengen op plekken waar de patiënt al is. Daarmee verliest het terrein zijn oorspronkelijke functie."

HERBESTEMMING

De Willem Arntz Hoeve krijgt een nieuwe herbestemming. Op dit moment is het terrein verdeeld over verschillende eigenaren: Stichting Altrecht, Stichting Reinaerde en het Utrechts Landschap. De gemeente Zeist stuurt het herbestemmingproces aan.
Als het aan de bewoners ligt, verdwijnt Altrecht - en dan met name de Aventurijn-kliniek - liever vandaag dan morgen. Rob Zee van de belangenvereniging in Den Dolder denkt dat er door de arrestatie van P. "een rem komt op de ontwikkeling" in het nieuwe gebied.
Dat denkt ook Jeroen Hol, secretaris van de winkelvereniging. "Op zich zijn de plannen mooi. Maar het is een illusie dat je ook maar één huis verkoopt als die klinieken daar zitten. Van die plannen komt nu maar weinig terecht. Jammer, want het is een mooi terrein en een mooi gebied."
Volgens de gemeente kan de "recente ontwikkeling (de arrestatie van P., red.) inderdaad invloed hebben op de plannen in het gebied". Bewoners noemen "de hele gang van zaken weinig transparant".

ZUCHT VAN VERLICHTING

Ook
in Den Dolder willen dat de kliniek waar Michael P. in zat uit het dorp verdwijnt. "Als bekend zou worden dat Aventurijn in 2020 verdwijnt gaat er ongetwijfeld een zucht van verlichting door het dorp", aldus Hol.
In Den Dolder wordt gezegd dat Aventurijn tussen 2025 en 2030 verdwijnt. Volgens Rob Zee (belangenvereniging Den Dolder) verdwijnt de psychiatrische zorg in 2020 en de forensische zorg, waar Aventurijn onder valt tussen 2025 en 2030. Altrecht kan dat nog niet bevestigen.
Volgens woordvoerder Lilian Jansen is het nog niet bekend wanneer Altrecht uit Den Dolder verdwijnt en wat de gevolgen zijn voor Aventurijn. Ook is nog onduidelijk of er een nieuwe locatie aangewezen wordt voor de kliniek en of Altrecht überhaupt nog gedetineerden op gaat nemen.

Als het aan de bewoners ligt, verdwijnt Altrecht - en dan met name de Aventurijn-kliniek - liever vandaag dan morgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.