Instellingen

Utrechtse talenten strijden op WK voor beroepen

Shana Veltman uit Amersfoort tijdens de WorldSkills in Abu Dhabi.
Shana Veltman uit Amersfoort tijdens de WorldSkills in Abu Dhabi. © WorldSkills Netherlands
De Nieuwegeinse Romy Lecluse deed mee als verpleegkundige.
De Nieuwegeinse Romy Lecluse deed mee als verpleegkundige. © WorldSkills Netherlands
PROVINCIE UTRECHT - Wie voert zijn of haar beroep het allerbeste uit? Vanavond krijgen 28 Nederlanders te horen of zij de winnaar in hun beroepsgroep zijn van de WorldSkills in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). De wereldkampioenschappen zijn bedoeld om het vakmanschap en het beroepsonderwijs bij jongeren te promoten.
"Abu Dhabi is momenteel het epicentrum van het vakmanschap uit de hele wereld", vertelt chef de mission Erik van der Zwan. De 28 deelnemers uit ons land vertegenwoordigen 25 verschillende professies. "Dan moet je denken aan beroepen als meubelmaker, bloemist en verpleegkundige. Het is dus heel uitlopend wat we hier hebben staan", vertelt Van der Zwan.

SCHOONHEIDSSPECIALIST

De 19-jarige Shana Veltman uit Amersfoort dingt mee in de categorie schoonheidsspecialist. "Mijn docenten van het Beauty College in Utrecht zeiden dat ze het wel zagen zitten om iets meer met mijn vaardigheden te doen. Zij hebben mij toen extra dingetjes bijgebracht en daarna heb ik meegedaan aan de voorrondes en de nationale kampioenschappen voor beroepen."
Elk beroep moet meerdere onderdelen doorlopen en daar krijgen de kandidaten vervolgens punten voor. "Het onderdeel wimperextensions ging eigenlijk het beste, daar had ik zelf niks op aan te merken. Het onderdeel gezichtsbehandeling was het moeilijkst omdat dit het langste duurde. Je had voor wat je moest doen de minste tijd, waardoor je het gevoel had dat je niet alles goed kon afronden."

VERPLEEGKUNDIGE

Romy Lecluse (20) uit Nieuwegein vertegenwoordigt in Abu Dhabo het beroep verpleegkundige. "Ik kreeg acteurs toegewezen die patiënt speelden, die hadden verschillende soorten aandoeningen en die moest ik op verschillende manieren behandelen."
Lastig vond ze de casus van een vrouw met de ziekte van Parkinson. "Zij was gevallen en die moest ik adviseren hoe ze dat in de toekomst kan voorkomen. Maar ze had ook een wond en die moest ik verzorgen volgens het juiste protocol. Je moet dus juist communiceren, maar ook echt de verpleegkundige handelingen uitvoeren. Dat was een wat complexere casus die ik in korte tijd moest doen."

ONVERGETELIJKE ERVARING

De Utrechtse kandidaten kijken met veel plezier terug op de afgelopen dagen. "Het is een gebeurtenis die je nooit meer vergeet, ik denk dat je dit in je zak kunt steken als een hele goede leerervaring. Ik kan iedereen aanraden om mee te doen."
Ook Shana is blij met de ervaring die ze heeft opgedaan. "Het is een heel gave gebeurtenis, ik heb zóveel gezien en geleerd. Er zijn altijd wel onderdelen die minder gingen, maar er was genoeg waar ik wél trots op ben. Ik kijk er met een goed gevoel op terug."
Vanavond worden de winnaars bekendgemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.