Instellingen

Zorgen om gasboringen in Woerden: "Het is een kruitvat daar"

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in gesprek met bewoners en politiek in Woerden.
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in gesprek met bewoners en politiek in Woerden. © WoerdenTV
RTV Utrecht-verslaggever Peter Knieriem in gesprek met de nationale ombudsman.
RTV Utrecht-verslaggever Peter Knieriem in gesprek met de nationale ombudsman. © WoerdenTV
WOERDEN - Woerdenaren en de lokale politiek hebben hun zorgen geuit bij de nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Die bracht vandaag een bezoek aan het Papekopperveld waar het bedrijf Vermilion naar gas en olie wil gaan boren.
Het gasveld ligt onder de wijk Molenvliet. Bewoners zijn bang voor Groningse toestanden. Ze hopen dat de ombudsman op de koffie gaat bij de nieuwe minister om hem op het hart te drukken dat er in Woerden niet geboord moet worden.
"Wat de ombudsman kan doen is een kop koffie drinken met de minister", zegt wijkbewoner Leo Sonneveld. "Hij kan aangeven dat hij met ons heeft gesproken en het advies geven: 'Doe het niet, ga daar niet boren. Het is een kruitvat daar, steek er geen lont in."

FINANCIEEL BELANG

De nationale ombudsman is uitgenodigd door de lokale politiek. Die wil de gasboringen op de agenda zetten in Den Haag. Terwijl gemeenten, provincie en waterschappen tegen de gasboringen zijn, is de Rijksoverheid daar nog steeds niet helemaal van overtuigd.
"Alle overheden zijn er tegen, maar de minister besluit erover. Die heeft er ook nog eens een keer een financieel belang bij en dat maakt de zaak een beetje apart. We hopen dat de ombudsman hier z'n rol in kan spelen.

ZORGEN

De nationale ombudsman Reinier van Zutphen laat weten dat hij "zich heel goed kan voorstellen" dat inwoners zich zorgen maken. "Ik vind dat de overheid die zorgen serieus moet nemen door te luisteren naar inwoners en lokale overheden. De Rijksoverheid moet leren van wat er in Groningen is fout gegaan. Daarom ga ik met de minister ook spreken over de situatie in Woerden."

Bewoners in Woerden zijn bang voor 'Groningse toestanden'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.