Provincie op vingers getikt om doden van ganzen

PROVINCIE UTRECHT - De Raad van State heeft de provincie Utrecht op de vingers getikt vanwege de manier waarop ganzen worden gedood. De provincie had een ontheffing om ganzen dood te schieten, of ze te vangen met vangkooien en ze daarna alsnog te doden, maar daar steekt de hoogste bestuursrechter van ons land nu een stokje voor.
De Faunabescherming is het niet eens met de manier waarop de provincie de vogels sinds 2015 laat doden. De maatregel is bedoeld om het aantal ganzen terug te dringen omdat de vogels volgens de provincie en veel boeren de gewassen vernielen en voor miljoenen euro's schade aanrichten.
Teus van Oosterom is melkveehouder en statenlid voor het CDA. Hij is voorstander van de maatregel om de ganzenpopulatie terug te brengen. "Als er te veel ganzen zijn, dan hebben we daar last van en dat maakt een perceel onbruikbaar, waardoor de schade snel oploopt."

PROBLEMEN OVERDREVEN

Maar volgens de Faunabescherming worden de problemen overdreven. "Het zit tussen de oren van de boeren. Er zijn vooroordelen en daar komen we niet doorheen", zei Harm Niesen van de Faunabescherming eerder tegen RTV Utrecht.
"Verder wordt de schade zeer overdreven en veel te makkelijk uitgekeerd. Bovendien hebben de maatregelen niet het effect dat beoogd wordt. Al tien jaar lang zijn we bezig met het bestrijden van ganzen, maar het zijn er alleen maar meer geworden", aldus Niesen.
Volgens Van Oosterom werkt het doden van de ganzen wel degelijk bij het voorkomen van overlast. "Elke gans die geschoten wordt, is er niet meer. Qua aantal ganzen is er een groei, maar die was sneller gegaan als er niet was ingegrepen."

ANDERE AANPAK

De Raad van State erkent dat er wel degelijk problemen zijn met ganzen, maar wil dat de provincie voor een andere aanpak kiest. In het verleden was er al vaker kritiek op het afschieten van ganzen. Er werden zelfs
over gesteld.
De ontheffing om ganzen te doden is sinds 2015 van kracht in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Het waren de eerste provincies die daarmee zijn begonnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.