Social mediagebruikers gebruiken #MeToo om seksueel geweld uit taboesfeer te halen

UTRECHT - Deze week is de landelijke campagne tegen seksueel geweld begonnen, die het Centrum Seksueel Geweld (CSG) samen met Fonds Slachtofferhulp voert. Ook twitteren sinds dit weekend miljoenen vrouwen over de hele wereld met de hashtag #MeToo over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
"We merken dat er veel meer telefoontjes dan normaal binnenkomen bij het centrum'', vertelt Iva Bicanic, hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht en in 2014 gepromoveerd op het onderwerp verkrachting.
"Maar of dat door de campagne of door #MeToo komt, durf ik niet te zeggen. Er wordt in ieder geval over gepraat en dat is enorm belangrijk. Het verlaagt de drempel om hulp te zoeken. We weten zowel uit wetenschappelijk onderzoek als uit de praktijk dat sociale steun enorm belangrijk is voor herstel'', zegt Bicanic.

HARVEY WEINSTEIN

De internationale discussie over seksueel misbruik en seksuele intimidatie, naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Hollywood-producer Harvey Weinstein, kan positief bijdragen om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Nog altijd willen of durven veel slachtoffers geen aangifte doen of hulp te vragen, ook in Nederland. "Brede, sociale steun is belangrijk voor slachtoffers die het tot nu toe geheim hebben gehouden om toch naar buiten te treden en hulp te vragen'', aldus Bicanic, tevens landelijk coördinator van het CSG.

VICTIM BLAMING

Daar zit het probleem vaak bij slachtoffers van seksueel misbruik of verkrachting: ze - meestal vrouwen, maar zeker ook mannen - durven het niet te vertellen uit angst voor de reactie van de omgeving. "Helaas krijgt het slachtoffer regelmatig te maken met een verwijtende of beschuldigende reactie. Waarom zei je dan niet duidelijk dat je het niet wilde? Waarom rende je niet weg? Waarom droeg je die kleding? Dat heet 'victim blaming', het slachtoffer krijgt de schuld.''

OVERLEVINGSREACTIE

Terwijl 'niks doen' een automatische reactie is van het lichaam op gevaarlijke of stressvolle situaties, vertelt Bicanic. "Het is een overlevingsreactie.'' Ze vervolgt: ,,Weet je wat mensen wordt aangeraden die overvallen worden, bijvoorbeeld in een tankstation of in de horeca? 'Geen discussie voeren, meteen je geld afgeven'. Vinden anderen het dan ook je eigen schuld als je de dagopbrengst kwijt bent?''

Sabine Meulenbeld van Pretty Woman Utrecht over seksueel misbruik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.