Halbe Zijlstra voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken in Rutte III

UTRECHT - De namen van een aantal bewindslieden voor het nieuwe kabinet zijn al uitgelekt. Halbe Zijlstra, voormalig fractievoorzitter voor de VVD in de Utrechtse gemeenteraad, is voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken.
De geruchten dat Zijlstra voor die functie voorgedragen zou worden deden al langer de ronde.
In 2006 werd Zijlstra Kamerlid. Hij maakte deel uit van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar onderwijsvernieuwing. Hij voerde namens zijn fractie het woord over het hoger onderwijs, sport, zorg en energiebeleid. In oktober 2010 werd hij staatssecretaris van Onderwijs.
Hij kreeg veel kritiek uit de onderwijswereld voor zijn plannen, zoals de langstudeerboete. Vanaf 2012 is hij fractievoorzitter.

GEMEENTERAAD

In 1994 werd Zijlstra lid van de VVD. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Utrecht. Tussendoor trad hij nog af vanwege andere werkzaamheden in het buitenland. In 2003 keerde hij weer terug in de Utrechtse raad. In het jaar daarop werd hij fractievoorzitter.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij herkozen. Kort daarop legde hij opnieuw vanwege zijn eigen bedrijf het raadslidmaatschap neer.

ANDERE BEWINDSLIEDEN

Andere bewindslieden die bevestigd zijn voor het kabinet Rutte III zijn Mark Rutte (premier), Wopke Hoekstra (minister van Financiën), Kajsa Ollongren (vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Hugo de Jonge (vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Eric Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat), Ank Bijleveld-Schouten (minister van Defensie) en Sander Dekker (minister van Veiligheid en Justitie).
Van twee bewindslieden staat verder vast dat ze minister worden, maar hun functie is nog niet bevestigd. Het gaat om Carola Schouten en Wouter Koolmees.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.