Reuzendak stationsplein Utrecht krijgt vorm

UTRECHT - Het moet de nieuwe verbinding worden tussen het station, Hoog Catharijne en de binnenstad: het nieuwe stationsplein in Utrecht. Het 'bollendak' dat boven het plein komt, krijgt steeds meer vorm en moet volgens de bouwers dienen als "iconische toegangspoort" van de stad.
Het dak bestaat uit allerlei metalen delen die ronde openingen vormen, waar een soort doorzichtige koepels in komen. Ze moeten ervoor zorgen dat mensen straks droog vanaf het station naar Hoog Catharijne kunnen lopen.
"Je moet denken aan bubbeltjesplastic maar dan gigantisch groot", omschreef verslaggever Robert Jan Booij het vanmorgen. Het dak wordt daarom ook wel de Bubbling Cloud genoemd.

LUCHTKUSSENS

De bollen zweven straks 22 meter boven het nieuwe stationsplein. Het gaat in totaal om 49 bollen met een diameter van 7 meter. Volgens projectleider Douwe Post zijn het een soort kussens die worden opgeblazen. "Dat kussen is transparant en zorgt ervoor dat er licht doorheen schijnt, op het nieuwe stationsplein."
Om de kussens in de juiste vorm te houden, wordt er de hele tijd lucht in geblazen. "Hij wordt continue op druk gehouden door een compressor. Die zorgt er ook voor dat het vocht uit de lucht gehouden wordt, zodat ze niet gaan beslaan", zegt Post.
De projectleider is erg trots op het project. "Dit wordt het nieuwe gezicht van Utrecht. Het is een heel mooi project. Ik verwacht niet dat ik zo'n imposante steiger ooit in mijn carrière nog mee zal gaan maken."

Reuzendak stationsplein Utrecht krijgt steeds meer vorm