RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fietsadvies met haas en schildpad slaat aan in Utrecht

UTRECHT -

De proef met fietssysteem FLO in Utrecht krijgt een vervolg. Op het fietspad vlak voor de kruising van de Amsterdamsestraatweg bij de Marnixlaan krijgen fietsers sinds april het advies om door te rijden, of juist rustig aan te doen, zodat ze precies bij groen licht op het kruispunt aankomen. Het systeem valt in de smaak, schrijven de gemeente Utrecht en innovatiebureau Springlab.

Een oplichtende zuil langs het fietspad geeft passerende fietsers signalen. Een opgestoken duim betekent dat ze precies hard genoeg rijden, een schildpad betekent dat ze beter vaart kunnen minderen en een haas betekent dat ze over honderd meter het groene licht nog kunnen halen als ze harder gaan rijden. Een koe duidt aan dat ze het groene licht hoe dan ook niet meer kunnen halen en zullen moeten wachten voor ze kunnen oversteken.

Het 'persoonlijke snelheidsadvies' moet fietsers helpen vaker groen licht te krijgen. Volgens een eerste onderzoek van de Universiteit Utrecht zijn de meeste fietsers positief en begrijpen ze de bedoeling. Wel blijkt dat het advies buiten de spits minder nauwkeurig is of soms zelfs niet klopt. Volgens de gemeente komt dat, omdat het verkeerslicht dan inspeelt op het verkeersaanbod en daardoor onvoorspelbaar kan reageren.

Springlab en de gemeente onderzoeken nog een half jaar lang of ze het FLO-systeem beter kunnen laten aansluiten op de verkeerslichten. Als dat lukt overweegt Utrecht op meer plaatsen zuilen neer te zetten. Eerder onderzoek van Springlab wees uit dat wachten voor rood licht de grootste frustratie oplevert voor fietsers in de stad. Het systeem heeft inmiddels al internationaal navolging gekregen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -