IN BEELD: NS presenteert nieuwe sprinters

UTRECHT - Spoorbedrijf NS heeft de nieuwe sprinter gepresenteerd. In een persbijeenkomst in Amsterdam kregen fotografen de gelegenheid om de trein van binnen en van buiten te bekijken.
Van het treintype zijn in Spanje 118 nieuwe exemplaren besteld. Daarmee wordt aan 20.000 passagiers een zitplaats geboden. De sprinters worden nog uitgebreid getest voor ze op het Nederlandse spoor worden toegelaten. Ook moeten de machinisten nog worden opgeleid. NS verwacht de nieuwe treinen volgend najaar voor het eerst te kunnen inzetten.
De nieuwe generatie sprinters van NS krijgt onder meer een hypermodern lichtsysteem, stopcontacten en USB-aansluitingen. Wie met grote bagage komt zal die niet meer boven zijn hoofd kwijt kunnen, want de bagagerekken zijn met het oog op de doorkijk in het ontwerp een stuk kleiner. De verlichting wordt door de dag heen aangepast, waardoor ze bijvoorbeeld 's avonds laat minder fel branden. Afval wordt gescheiden ingezameld bij de deuren.
Met de order was een kleine drie jaar geleden meer dan een half miljard euro gemoeid. De totale vloot bestaat straks uit meer dan vierhonderd sprinters. Het nieuwe model moet de SGM (de sprinter met de platte voorkant, ook wel Plan Y genoemd) uit de jaren zeventig vervangen.
Vanmorgen maakte NS al bekend dat er met de nieuwe dienstregeling van december al 83 extra sprinterverbindingen op het spoor komen. Die worden voorlopig opgevangen met bestaand materieel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.