Instellingen

Leerling Revius Doorn verdwijnt uit angst voor uitzetting

Een door haar school geanonimiseerde foto van Arpine tussen schoolvriendinnen.
Een door haar school geanonimiseerde foto van Arpine tussen schoolvriendinnen. © ReviusDoorn.nl
DOORN - Een leerling van het Revius Lyceum in Doorn is ondergedoken om te voorkomen dat ze wordt uitgezet door de Immigratie- en Naturalisatie Dienst. De 15-jarige Arpine Aroyan uit Armenië zou vorige week op het vliegtuig naar Italië worden gezet en heeft volgens haar school een veilig heenkomen gezocht.
"Inmiddels is duidelijk dat Arpine en haar familie niet op het vliegtuig zijn gestapt", schrijft het Revius Lyceum op de schoolwebsite. De school zegt te weten dat het meisje het goed maakt en is een petitie gestart voor een kinderpardon.

VLOEIEND NEDERLANDS

Arpine is volgens het Revius al vier jaar in Nederland en sinds drie jaar leerling in Doorn. "Zij spreekt vloeiend Nederlands en heeft hier veel vriendinnen. Hoe schrijnend is het om als kind door politieke procedures van de een op de andere dag naar een vreemd land gestuurd te worden? Dit is schadelijk voor Arpines ontwikkeling."
Rector Ilse van Eekelen zegt in Nieuwsblad De Kaap dat het bericht over haar uitzetting het Revius pas een dag van tevoren bereikte. "We hebben geen afscheid meer kunnen nemen van haar. We hoorden het in het laatste uur, in de laatste vijf minuten." De school is bereid om "dit nu illegale kind" toch onderwijs te geven.

DEN HAAG

Tegen RTV Utrecht zegt Van Eekelen dat ze niet weet waar Arpine ondergedoken zit. "Ik wil dat ook niet weten, want dan kan ik het ook niet tegen iemand vertellen." Ze wil volgende week met een afvaardiging van de school naar Den Haag, om de uitgeprinte handtekeningen te overhandigen.
"Door toedoen van een beslissing van volwassenen is een minderjarige de dupe", legt Van Eekelen uit. "In eerste instantie mocht ze van de IND met haar familie in Nederland haar beroep op uitzetting afwachten, maar daar is van afgeweken. Ik vind dat niet kunnen. Ieder kind heeft recht op onderwijs en Arpine dus ook. Daar maak ik me hard voor en met mij de hele school."

VERDRAG VAN DUBLIN

Van Eekelen trekt overigens in twijfel dat Italië het land is waar Arpine naar uitgezet zou moeten worden. "De familie van Arpine moet vanwege het Verdrag van Dublin terug naar het land waar ze vanuit Armenië als eerste terecht kwamen. Volgens de IND is dat Italië, maar daar is de familie nooit geweest."
De rector hoorde via Arpine en haar familie een ander verhaal. "Via de mensenhandelaar die ze naar Nederland bracht kregen ze voor zover ik begrepen heb een Italiaans visum. Destijds wisten ze niet wat dat zou betekenen. Volgens de regels moeten ze nu daar hun beroep afwachten. Dat zou betekenen dat ze al die tijd niet naar school kan omdat ze het Italiaans niet machtig is."

Leerling Revius Doorn gevlucht voor immigratiedienst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.