Jachtseizoen geopend: hazen, wilde eenden en fazanten vogelvrij

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - "Jagen is de natuur, met de dieren zijn, maar ook het eten van het pure vlees." Met die woorden omschrijft Monique van Spengen een van haar grote passies: de jacht. Nu het jachtseizoen sinds 15 oktober weer geopend is, gaat ze er weer op uit om te schieten op wilde eenden, fazanten, houtduiven en hazen.
"Het liefst jaag ik op het grof wild op de Veluwe. Dat zijn reeën, herten en wilde zwijnen. Dat vind ik heel mooi om te doen. Je moet ze eerst observeren, je onderzoekt dan of het een mannetje of vrouwtje is en vervolgens kijk je of er op het dier geschoten mag worden."
Jagers zijn gebonden aan strikte regels. "Het is aan leeftijd gebonden, zo mogen jonge dieren geschoten worden, maar je hebt ook een leeftijdsklasse die moet blijven leven want je wilt wel dat er een populatie blijft bestaan."

POPULARITEIT

Volgens Van Spengen is de populariteit van de jacht toegenomen. "Mensen zijn steeds bewuster bezig met voedsel, maar ook met puur eten, dus eten zonder rommel. Je ziet tegenwoordig filmpjes in slachthuizen waar dieren gemarteld worden, dat wil je niet. Vlees uit de natuur is zo biologisch als wat, je hebt gezien hoe ze hebben geleefd, er zit geen troep in en het smaakt goed."
Toch is er ook kritiek op het jachtseizoen. Zo becijferde Sovon Vogelonderzoek Nederland eerder dat het aantal wilde eenden en fazanten de afgelopen jaren achteruit is gegaan, terwijl dat juist de dieren zijn die afgeschoten mogen worden. De Partij voor de Dieren pleitte eerder ook voor het stoppen van de jacht op de vijf diersoorten.

Verslaggever Rober Jan Booij mee met de jacht in de Lopikerwaard
Deze jagers gaan er weer op uit tijdens het jachtseizoen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.