Meer vogels in je tuin? Laat lekker je onkruid staan

Vrijwilligers geven advies over vogelvriendelijke tuinen
Vrijwilligers geven advies over vogelvriendelijke tuinen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
LOPIK/IJSSELSTEIN - Hoe maak je je tuin optimaal geschikt voor vogels? De Vogelwacht Nieuwegein / IJsselstein en Tuinclub Lopikerwaard gaan voortaan mensen hier bij helpen.
De vogels hebben het zwaar, stellen de natuurorganisaties. Maar met wat simpele aanpassingen, kun je de dieren al behoorlijk helpen. Vrijwilligers van de organisaties komen daarom op verzoek een erf of tuin bekijken om te beoordelen wat wel en niet geschikt is voor vogels.

ERFSCAN

Een 'erfscan' noemen ze dit. "We kijken naar alles. Naar planten, bermbeheer, gras, onkruid in het gras", zei een van de vrijwilligers vanmorgen tegen verslaggever Robert Jan Booij.
"We kijken vooral naar wat we kunnen verbeteren om het nog aantrekkelijker te maken voor de vogels." Met soms simpele aanpassingen kunnen onder meer de steenuil, kerkuil en de zwaluwen een handje geholpen worden.

ONKRUID

De vrijwilligers waren vanmorgen op bezoek bij Didy Brokking. Zij is blij met de hulp. "Hoe meer vogels, hoe meer vreugd." Didy kreeg onder meer tips voor het knotten van de wilgen. "We doen dat toch net iets anders dan voor de vogels ideaal zou zijn."
En nog een belangrijke tip: houd je tuin niet te netjes. Advies waar Didy wel wat mee kan. "Ik vind het heel fijn om te horen dat ik het onkruid in mijn gras lekker moet laten staan omdat het prima voor de vogeltjes is, haha!"

7.40 - Verslaggever Robert Jan Booij ging vanmorgen mee tijdens zo'n erfscan
8,40 - Verslaggever Robert Jan Booij ging vanmorgen mee tijdens zo'n erfscan
Vogels naar de tuin lokken in Jaarsveld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.