"Pgb-fraude serieus probleem in regio Utrecht"

UTRECHT - Zorgkantoren hebben te weinig mogelijkheden om fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) aan te pakken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa baseert zich op een onderzoek dat de instantie heeft gedaan naar terugvorderingen wegens pgb-fraude.
In provincie Utrecht zijn diverse voorbeelden waarbij pgb-fraude werd vermoed of werd aangetoond. Zo waren cliënten van zorgingstelling Pyxis slachtoffer van een malafide boekhouder. Ook bij Fundament, Dragers in Zorg ging het mis. En recent nog is de boekhouder van Zorg Delen uit Breukelen verdachte van PGB-fraude. Een woordvoerder van het Achmea Zorgkantoor zegt dat Utrecht één van de plekken is waar pgb-fraude relatief veel voorkomt.

TWEEDE KAMER

In het verleden moesten de zorgvragers het ontvangen budget terugbetalen aan het zorgkantoor. Nadat onder andere RTV Utrecht het probleem aan de kaak stelde kwam de Tweede Kamer in verzet tegen dit beleid. Staatssecretaris Van Rijn ging uiteindelijk overstag: indien een budgethouder kon aantonen het slachtoffer te zijn van een malafide instelling werd de schuld kwijtgescholden.
Het persoonsgebonden budget biedt mensen die langdurig zorg nodig hebben de mogelijkheid zelf deze zorg in te kopen.

NIEUWE INSTELLING

Uit onderzoek blijkt onder meer dat zorgkantoren frauderende zorgaanbieders niet kunnen verhinderen elders opnieuw zorg aan te bieden. Dat geldt ook voor zorginstelling Fundament, Dragers in Zorg. Eén van de verdachten van die instelling ging na het sluiten van Fundament verder in Amersfoort met
. En de verdachte boekhouder van Zorg Delen is in Utrecht opnieuw begonnen met een instelling die luistert naar de naam Hira Zorg.
Een ander probleem bij het bestrijden van de fraude is dat zorgkantoren geen informatie bij zorgaanbieders kunnen opeisen.

INFORMATIE DELEN

Om gesjoemel met pgb-budgetten beter te kunnen aanpakken, moeten zorgaanbieders worden verplicht informatie te delen met de zorgkantoren, aldus de NZa. Ook zou er een beter controlesysteem moeten komen om te voorkomen dat zorgaanbieders die wegens fraude, faillissement of een andere reden zijn gestopt, elders opnieuw beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.