Gedoe over glazenwassers in Utrecht

UTRECHT - In de Vogelenbuurt in Utrecht zijn deze week waarschuwingsbriefjes verspreid om te waarschuwen voor malafide glazenwassers. Het bedrijf uit Zaandam zou klanten vertellen dat hun vorige glazenwasser failliet is en dat zij de dienst hebben overgenomen. In de brief worden de glazenwassers beschuldigd van intimidatie en bedreiging.
De glazenwassers zouden van Turkse of Bulgaarse komaf zijn en slecht Nederlands spreken. Ook zouden ze steeds onder een andere naam opereren. Op dit moment werken ze in Utrecht onder de naam Effectief.

EFFECTIEF

A. Yilmaz van Effectief laat desgevraagd weten dat de verhalen in de brief niet kloppen. Hij denkt dat de brief is verspreid door concurrenten. Hij noemt die concurrentie in de stad Utrecht 'keihard'. Zo werd nog niet zo lang geleden volgens hem een medewerker van Effectief door een andere glazenwasser het ziekenhuis in geslagen.
Volgens Yilmaz werkt hij gewoon wit en zijn andere glazenwassers tegen hem omdat hij van buitenlandse komaf is. Volgens hem gunnen ze alleen andere Nederlandse bedrijven klussen.

INTIMIDATIE

Ook in de wijken Zuilen en Oog in Al zijn de glazenwassers van Effectief langs de deuren geweest. Bij een huis in Zuilen werden de ramen ongevraagd gewassen en toen de glazenwasser het geld kwam innen wilde hij geen nee accepteren.
"Hij meldde dat hij onze glazenwasser had gesproken en overeengekomen was dat hij het huis ging overnemen", vertelt de bewoonster. "Hij ging in de deuropening staan en leunde met zijn rug tegen de deurpost. Hij ging gewoon niet weg! Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die wel echt bang voor hem zijn."

DUPE

Ook glazenwassers in Utrecht herkennen het verhaal. "Intimidatie in de glazenwasserswereld is van alle tijden", vertelt een glazenwasser. "Maar dat klanten de dupe worden is nieuw".
Hij hoort van klanten dat er mannen aan de deur zijn geweest die zijn dienst wilden overnemen. "Ze vertellen klanten dat ik met mijn werk gestopt ben." De Utrechtse glazenwasser hoort zelfs van collega's in Friesland over de mannen uit Zaandam.
"Ze hebben steeds een andere naam en trekken door het hele land", vertelt hij. De malafide glazenwassers maken zijn werk steeds moeilijker. "Ze werken ook zwart, dus prijstechnisch is het lastig om te concurreren."

INTERNET

In de waarschuwingsbrief die werd verspreid in de Vogelenbuurt wordt verwezen naar verhalen op internet. Daar staan verschillende slechte recensies over de glazenwassers uit Zaandam. De mannen worden omschreven als oplichters. "Prijs was toch duurder dan op flyer", schrijft iemand. Ook zouden de mannen binnendringen in afgesloten tuinen.
Bij de politie zijn op dit moment nog geen meldingen van intimidatie of bedreiging door glazenwassers gedaan. Advies aan mensen die hier mee te maken krijgen is om dit bij de politie te melden en eventueel over te gaan tot aangifte.

POLITIEK

Ook de politiek heeft zich intussen in de kwestie gemengd. De VVD in Utrecht is van plan volgende week vragen te stellen aan het college over het gedoe rondom de glazenwassers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.