Minder Utrechtse huizen verkocht, prijzen door het plafond

PROVINCIE UTRECHT - Huizen in de provincie Utrecht zijn in een jaar tijd ruim 9 procent duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In de stad Utrecht telden kopers maar liefst 11 procent meer neer voor een huis ten opzichte van een jaar eerder.
Wat vooral opvalt is dat het aantal bestaande huizen dat van eigenaar wisselt nog nooit zo hoog is geweest. Landelijk gezien werden er volgens het kadaster in het derde kwartaal ruim 61.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit.
Maar Utrecht doet aan dat record niet mee. De verkoop-aantallen in het derde kwartaal van 2017 waren in Utrecht lager dan een jaar eerder. Samen met Noord-Holland is Utrecht de enige provincie waar er minder huizen verkocht zijn.
Zowel het CBS als makelaarsvereninging NVM publiceren regelmatig cijfers over de woningmarkt. De gegevens van de twee instellingen komen vaak niet overeen. Het CBS baseert zich op cijfers van het Kadaster.
Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is vooral dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans enkele maanden eerder in de koopakte.