Instellingen

Afval naast containers in Utrecht zelden beboet

UTRECHT - De kans op een bekeuring na het illegaal buitenzetten van afval in Utrecht is kleiner dan 1 procent. Dat blijkt uit een brief die wethouder Geldof naar de gemeenteraad gestuurd heeft.
De gemeente Utrecht wil zwerfvuil bij ondergrondse afvalcontainers verder terugdringen. Daarvoor kondigt wethouder Geldof een groot aantal maatregelen aan.
Gemiddeld 1500 keer per week worden vuilniszakken, grofvuil, papier en karton naast ondergrondse containers geplaatst. De gemeente noemt dat bijplaatsingen. Om bijplaatsingen te voorkomen worden in de toekomst alle containers met aparte teams nagelopen. De gemeente wil bijplaatsingen eerder afvoeren. Daarom gaan de teams ook in het weekend en 's avonds op pad.

PAKKANS

Volgens de gemeente is het niet duidelijk waarom er afval naast de containers geplaatst wordt. In slechts een klein deel van de gevallen is er sprake van een storing of een volle container. Net als dit jaar wil de wethouder volgend jaar extra handhavers laten controleren op bijplaatsingen. Al is de pakkans nog steeds erg klein. Van de 1500 bijplaatsingen per week worden er slechts tien beboet. Dat betekent dat de pakkans minder dan 1% is. De extra inzet van handhavers kost de gemeente jaarlijks 100.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.