Instellingen

Drie regionale politici schuiven door naar de Kamer

UTRECHT - Drie regiogenoten worden alsnog lid van de Tweede Kamer. Ze schuiven door zodra het nieuwe kabinet op het bordes staat. Het was even spannend, maar nu hebben ze zekerheid.
Het gaat om de Utrechtse raadsleden Matthijs Sienot (D66) en Judith Tielen (VVD) en Leny Geluk-Poortvliet (CDA) uit Zeist.
Bij de afgelopen verkiezingen vielen de kandidaat-Kamerleden net buiten de boot, maar partijgenoten die nu in de Kamer zitten worden minister of staatssecretaris in het nieuwe kabinet. Dat wordt komende week geïnstalleerd.
Matthijs Sienot is in de Utrechtse raad specialist op het gebied van duurzaamheid. Tielen houdt zich bezig met onder meer jeugdzorg, sport en volksgezondheid. Beide raadsleden nemen op 2 november afscheid.

TIELEN

Tielen heeft nog geen telefoontje gehad uit Den Haag, maar ze weet het inmiddels wel zeker. "Het is aparte situatie omdat je in een soort wachtstand staat", vertelt Tielen over de afgelopen weken. "Je weet dat de kans groot is dat je de Kamer in gaat, maar je weet niet wanneer dat gebeurt en of dat echt zo is. Wat er in Den haag gebeurt, is heel belangrijk, maar je hebt er geen invloed op. Je kunt alleen maar wachten."
Tielen had wel goede hoop dat ze zou doorschuiven. Ze was de tweede wachtende. "Het komt vast wel goed", dacht ze de afgelopen tijd. "De laatste weken werd toch wel duidelijk dat er meer dan twee VVD'ers uit de Kamer het kabinet in zouden gaan."
Nu gaat het bijna beginnen. "Het zal nu heel erg druk worden. De mensen in de Kamer hebben ook in een soort wachtstand gestaan omdat er nog geen kabinet is. In korte tijd zal het heel druk worden. Lekker hard werken, denk ik." Ze weet nog niet welke portefeuille ze krijgt. "Uiteraard zal rekening worden gehouden met je achtergrond, maar het is een hele puzzel met 33 Kamerleden."
Haar werk is straks in Den Haag, maar Utrecht gaat ze in ieder geval niet vergeten. Lachend: "Elke dag kom ik weer terug in Utrecht en daar blijf ook in gesprek met de mensen. Ik blijf in Utrecht en Utrecht blijft in mijn hart."

LENY GELUK-POORTVLIET

Namens het CDA haalt
uit Zeist alsnog de Kamer. Ze zegt de formatie uiteraard wel gevolgd te hebben, maar niet continu in spanning te hebben gezeten over haar plekje. "Deze week kon ik uit een officieus bericht wel opmaken dat het eraan zat te komen en vanochtend belde Buma."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.