"Onwetendheid over nieuwe verkeersborden bij vijftigplussers"

BILTHOVEN - Veel oudere verkeersdeelnemers hebben moeite met het herkennen en interpreteren van nieuwe verkeersborden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert daarom twee keer per jaar een bijscholingscursus voor vijftigplussers. In De Bilt wordt vandaag de duizendste deelnemer verwacht.
"Acht op de tien van de weggebruikers weten vaak niet wat nieuwe verkeersborden betekenen", vertelt Nelleke Reitsma van VVN. "We hebben soms met een chaos aan verkeersborden te maken. Je bent eigenlijk al voorbij gereden voordat je ze allemaal gezien hebt. Wij organiseren deze cursus daarom twee keer per jaar."

DRIE ONDERDELEN

De bijscholing bestaat uit drie onderdelen. "Eerst ga je een uurtje rijden met een gecertificeerde rijinstructeur, die kijkt hoe iemands rijstijl is. Het is geen examen, maar alleen bedoeld om te kijken hoe de rijstijl is en hoe de chauffeur reageert op bepaalde verkeerssituaties."
Na afloop van het eerste onderdeel krijgen de deelnemers een advies. "Het zou kunnen zijn dat ze beter in hun spiegels moeten kijken, of beter op fietsers moeten letten die van rechts komen."
Daarna volgt een uur theorie. "Dat is met alle nieuwe verkeersregels die de laatste tien jaar erbij zijn gekomen en als laatste kunnen ze een gehoor-, ogen en een reactietest en een verkeersquiz volgen."

Nelleke Reisma van VVN over de bijscholingscursus