Gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. runt callcenters in Turkije

UTRECHT - De in Nederland veroordeelde vrouwenhandelaar Saban B. runt vanuit Turkije een netwerk van callcenters dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Het Duitse weekblad Der Spiegel kwam B. op het spoor na maandenlang onderzoek.
B. werd in 2010 door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld. Hij was toen al ontsnapt naar Turkije toen hij een week verlof had gekregen. Omdat de Turken geen staatsburgers uitleveren, heeft Nederland zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen.
B. stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. De bende van Saban verdiende miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Utrechtse en Amsterdamse prostitutie.

STRAF UITZITTEN

Een Turkse rechter bepaalde vorig jaar dat B. zijn in Nederland verdiende straf in Turkije moet uitzitten. Maar daar is weinig van terechtgekomen, blijkt uit het artikel. Officier van justitie Warner ten Kate zei maandag tegen het NOS Radio 1 Journaal dat het aan de Turkse autoriteiten is om uitvoering te geven aan de straf. "Wij hebben de zaak overgegeven aan Turkije. De contacten zijn steeds uitstekend geweest."
Het is Ten Kate niet duidelijk of B. nu wel of niet vastzit, die vraag is aan de autoriteiten gesteld. "We wachten het antwoord even af." De advocaat en de zakenpartner van B. zeggen dat hij in een gevangenis in Antalya zit.

CALLCENTERS

In Turkije zou hij aan het hoofd staan van verschillende belbureaus. Hij heeft zo'n 100 tot 130 werknemers onder zich, verspreid over zes locaties in Turkije.
De callcenters verkopen volgens het weekblad op agressieve wijze energiecontracten in Duitsland. Zo zouden onder meer de abonnementskosten in werkelijkheid veel hoger zijn dan de prijzen die de klanten via de telefoon worden voorgeschoteld.
Volgens Turkse media was hij na zijn veroordeling in Turkije naar Oekraïne gevlucht. Maar uit e-mails zou blijken dat B. nog actief is binnen het bedrijf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.