"Pak doorstroming van N-wegen rond Wijk bij Duurstede aan"

Rob Willems (GroenLinks) en Ed Speyer (VVD).
Rob Willems (GroenLinks) en Ed Speyer (VVD). © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
WIJK BIJ DUURSTEDE - VVD en GroenLinks in Wijk bij Duurstede willen dat de provinciale wegen N227 en N229 worden aangepakt. Uit recent onderzoek van de provincie naar de doorstroming van het wegennet blijkt dat deze trajecten in de top 10 staan van wegen met de meeste opstoppingen.
"Het grote probleem voor Wijk bij Duurstede is om 's ochtends de stad uit te rijden. Je komt gewoon niet de provinciale weg op", zegt raadslid Ed Speyer van de VVD. Het probleem speelt volgens hem met name bij de rotonde richting Odijk. "Daar komen twee heel drukke wegen op uit en daar hebben fietsers voorrang. Dat gaat dus heel vaak fout, je ziet er regelmatig ambulances staan."

MAATREGELEN

Richting Bunnik zijn er ook problemen. "Bij de rotonde daar kan het heel druk zijn waar de N227 richting Doorn begint. Daar is het nog rampzaliger", aldus Speyer. De VVD wil het liefst dat de busbaan gebruikt wordt voor trekkers. "Dat is voor iedereen veilig."
GroenLinks pleit voor andere maatregelen. "Steeds meer kennissen van mij gaan met de pedelec (elektrische fiets die 45 kilometer per uur kan rijden, red.) naar Utrecht en kunnen daar in een half uur zijn", zegt raadslid Rob Willems van GroenLinks. "Dus laat de busbaan zoals die is en maak de fietspaden beter." Ook Willems voelt er wel wat voor om te experimenteren met landbouwvoertuigen die over de busbaan mogen.
Leo Slootweg is regelmatig met de trekker op de weg te vinden. "Rijden over de busbaan lijkt ons een goed idee", zegt Slootweg. "Maar we moeten eerst eens kijken of het werk en of je geen gevaarlijke situaties krijgt."

VERKEERSDRUKTE

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal voertuigverliesuren in de provincie Utrecht vorig jaar met maar liefst 20 procent is toegenomen ten opzichte van 2015. Dit zijn de uren die automobilisten verliezen met stilstaan en langzaam rijden. De grootste opstoppingen in 2016 waren op de N201 tussen Vreeland en Uithoorn, de N233 tussen Rhenen en Veenendaal en de N210 tussen IJsselstein en Woerden.
De VVD in Wijk bij Duurstede heeft het stadsbestuur gevraagd er bij de provincie op aan te dringen dat de twee N-wegen worden aangepakt. Het is uiteindelijk aan de provincie of de problemen daadwerkelijk worden aangepakt.

"Pak doorstroming van N-wegen rond Wijk bij Duurstede aan"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.