Kliniek Den Dolder komt met overzicht straffen van patiënten

DEN DOLDER - Altrecht komt deze week met een overzicht waarin staat welke straffen de patiënten van Aventurijn hebben. Tijdens informatiebijeenkomsten is door inwoners van de gemeente Zeist vaak gevraagd welke delicten de cliënten van de justitiële kliniek in Den Dolder hebben gepleegd.
"We gaan laten zien wat voor mensen hier zitten", zegt een woordvoerder van de kliniek tegen RTV Utrecht. In het overzicht komt te staan welke straffen door rechters aan patiënten zijn opgelegd. Of de strafbare feiten ook in de categorisering komen te staan heeft Aventurijn nog in overweging. "Aan de lengte van de straf kun je ook afleiden hoe zwaar het gepleegde delict is". In verband met de privacy wordt niet per patiënt de strafmaat bekend gemaakt.

MINISTERIE

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie kent alleen de achtergrond van de patiënten in Aventurijn die door de rechter zijn veroordeeld, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Niet iedereen in Aventurijn is daar omdat ze er door de rechter 'heen zijn gestuurd', van die andere categorie patiënten weet het ministerie niets.
"Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens geldt een verbod op het verstrekken van gegevens als het gaat om medische gegevens of strafrechtelijke gegevens", aldus de woordvoerder. "Daarnaast zijn zorgverleners in de kliniek gehouden aan het medisch beroepsgeheim."
Gegevens van patiënten mogen dus niet worden gedeeld met derden zonder toestemming. Er is wel een wet die verstrekking van de gegevens mogelijk maakt, bijvoorbeeld voor een inspectie. Gegevens van forensische patiënten mogen via diezelfde wet ook worden gedeeld met het OM en reclassering.

BURGEMEESTER

"Als burgemeester word je formeel over een aantal onderwerpen geïnformeerd", vertelde
van Zeist gisteren aan RTV Utrecht. Hij noemt het vastzetten van mensen met psychiatrische problemen die een gevaar voor zichzelf of hun omgeving zijn, nazorg van ex-gedetineerden als ze helemaal uit de gevangeniszorg zijn en gevallen van huiselijk geweld. "Dat zijn allemaal dingen die aan een gemeente gecommuniceerd worden, maar over een instelling of gevangenis wordt in Nederland geen informatie gedeeld met de burgemeester."
Bij de kliniek zijn veel beveiligingsmaatregelen genomen, sinds de arrestatie van Michael P. voor betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. Op en rond het terrein wordt 24 uur per dag gesurveilleerd, hebben gemeente en politie toegezegd. De komende weken blijft de gemeente Zeist samen met de politie en het OM de veiligheid met elkaar bespreken.
Bewoners van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin zijn deze week uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten. Daar hebben meerdere inwoners gevraagd om meer details van Aventurijn. Vanmiddag om 15.00 uur is de laatste bijeenkomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.