Eemland verheugt zich op koningstour: "Een droom die uitkomt"

PROVINCIE UTRECHT - De regio Eemland is bijna helemaal klaar voor het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het paar komt morgen naar Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten voor een zogeheten streekbezoek. Bewoners die Willem-Alexander en Máxima gaan zien of spreken verheugen zich enorm op de koninklijke tour.
Zo is Paula Bouwer van de Amersfoortse lunchroom Queens Royal Bakery in haar nopjes met het bezoek. Ze is gevraagd om taarten te bakken voor onder meer de mensen die in het Eemhuis optreden voor het koningspaar. Bouwer noemt dat een eer. "Het is echt een droom van mij om Willem-Alexander en Máxima in het echt te zien of te ontmoeten."

EER

De koning legt jaarlijks enkele streekbezoeken af. Hij bezoekt daarbij altijd meerdere plaatsen om zich op de hoogte te stellen van de kansen, mogelijkheden en problemen waarmee een streek te maken heeft. Schipper Gijs Hartog vindt het een eer dat zijn Eemdijk deze keer aan de beurt is.
Hartog ontvangt de koning en de koningin op zijn veerpont over de Eem. Hij realiseert zich dat het een bliksembezoek wordt. "Aan de overkant worden ze begroet door burgemeester Van der Groep van Bunschoten. Ze worden daar toegezongen door schoolkinderen uit Eemdijk. Vervolgens is er een publieksmomentje waar ze zullen zwaaien. Daarna gaan ze met de bus naar Spakenburg."

SPANNEND

In Soest ontmoeten Willem-Alexander en Máxima onder meer Michel Groenewegen van De Paardenkamp. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt, dus voor ons is het ook best spannend. Maar ik denk dat het ook best ontspannen en niet te formeel wordt." Groenewegen praat het paar bij over het rusthuis voor oudere paarden en pony's. Ook gaat hij in op de ontwikkeling en het behoud van het landelijk gebied bij groeistad Amersfoort.
De laatste voorbereidingen voor het streekbezoek zijn in volle gang. Paula Bouwer was vandaag de hele dag nog druk met het maken van taarten en cupcakes. Ook morgenvroeg heeft ze nog nodig om alles op tijd klaar te hebben. Maar ze weet waar ze het allemaal voor doet. "We hopen dat ze er ook zelf van gaan proeven, maar ze zullen in ieder geval zien wat we gebakken hebben!"

SPONTAAN

Ook Michel Groenewegen van De Paardenkamp heeft zich op het bezoek moeten voorbereiden. Maar volgens hem is er vooral ruimte voor spontaniteit. "Ik denk dat het de bedoeling is om te laten zien hoe het normaliter in z'n werk gaat. En daar zitten ook geen ingestudeerde dingen bij. We gaan het geregisseerd op z'n beloop laten."
Schipper Gijs Hartog wil morgen in ieder geval letterlijk de vlag uithangen. Hij hoopt vooral dat het koningspaar gaat genieten van de Eem en de uitgestrekte polders in het gebied. "We varen heel langzaam naar de overkant. Als ze erop staan is het wel de bedoeling dat ze een klein beetje om zich heen kunnen kijken. Dat doen we heel langzaam natuurlijk."

RTV UTRECHT

RTV Utrecht doet morgen vanaf 10.30 uur via radio, televisie en Facebook verslag van het streekbezoek. Het hele programma is
te lezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.