Instellingen

Aanpak drank en drugs in kliniek Den Dolder

© ANP
DEN DOLDER - Politie en justitie gaan deze week aan de slag met het drank- en drugsprobleem bij kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Dat heeft burgemeester Koos Janssen beloofd. Tijdens drie bewonersbijeenkomsten vandaag en gisteren bleek dat het vermeende gebruik onder patiënten van de kliniek de omwonenden een doorn in het oog is.
De bewonersbijeenkomsten zijn georganiseerd omdat buren van de kliniek zich onveilig voelen nu patiënt Michael P. is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de Utrechtse Anne Faber. P., die een eerdere straf bijna had uitgezeten, kreeg veel vrijheid om weer aan de samenleving te kunnen wennen.

VERBODEN MIDDELEN

Drank en drugs zijn officieel verboden op het terrein van Altrecht Aventurijn, maar volgens omwonenden wordt er volop gehandeld en gebruikt. "Dat moet echt beter", erkende burgemeester Janssen. "Politie en justitie gaan deze week uitzoeken hoe het precies zit en zonodig optreden."
Aventurijn heeft aangegeven dat drugs verboden is, "maar dat wil niet zeggen dat de kliniek drugsvrij is". Volgens RTV Utrecht-verslaggever Anne-Marie Verhagen geeft de politie bij de bijeenkomsten aan dat omwonenden gebruik van verboden middelen altijd kunnen melden. Bij verdachte situaties kan 112 worden gebeld.

OMWONENDEN

Eén van de omwonenden sprak met de directeur van Aventurijn. "Ik vroeg haar: als mensen met verlof gaan en terug komen, worden die dan gecontroleerd op drugsgebruik? Toen zei ze dat niet iedereen wordt gecontroleerd. Ik denk dat ze te laks zijn."
Ooit fietste ze zonder zorgen met haar kinderen in de buurt van de kliniek. "Maar de laatste tien jaar is het veel onveiliger. Je wordt aangesproken door mensen, en niet op een leuke manier. Mijn dochter mag er absoluut niet meer fietsen."

VEILIGHEIDSGARANTIES

Enkele honderden inwoners van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin kwamen op de bijeenkomsten af. Op de veelgestelde vraag hoe Michael P. zoveel vrijheid kon hebben kregen ze geen antwoord, omdat er nog verschillende onderzoeken lopen naar wat er is gebeurd. Veel bezoekers klaagden ook dat ze geen idee hadden dat Aventurijn zulke zware misdadigers huisvestte. Het bestuur van de kliniek komt binnenkort naar buiten met een geanonimiseerd overzicht van de veroordelingen van de patiënten. "Verkrachters en moordenaars zijn in de minderheid", verzekerde directeur Floor van Dijk.
De meeste bezoekers hadden meer harde toezeggingen verwacht tijdens de bijeenkomsten. Janssen: "Dat begrijp ik wel, maar we kunnen geen honderdprocentveiligheidsgarantie geven." Als er behoefte aan is, organiseren Altrecht en de gemeente op termijn een nieuwe bijeenkomst om omwonenden in te lichten over genomen maatregelen.

Omwonende over drugsgebruik in kliniek Den Dolder
Burgemeester Janssen over de situatie bij Altrecht: "Dat moet echt beter"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.