Hond verwondt 14 schapen bij Zeist, baasje aansprakelijk gesteld

ZEIST - De schrik bij de herders Ester en Werner Floor zit er nog altijd goed in. Vorige week beet een loslopende Mechelse herder bij Zeist veertien van hun schapen. De dieren raakten daarbij gewond en kunnen daarom deze week nog niet mee op pad met de rest van de kudde.
De herders werden bij de Kozakkenput plotseling geconfronteerd met de hond. "Op een gegeven moment kwam er een hond uit het bos gerend. Het beest kwam recht op onze kudde af. Het dier heeft als een dolle de kudde aangevallen en begon om zich heen te bijten. Daarbij raakten veertien schapen gewond en de rest was behoorlijk overstuur," stelt Esther Floor.

OVERLIJDEN

De schapen kwamen er dus met verwondingen vanaf, maar Floor sluit niet uit dat er alsnog schapen overlijden. "Je moet je voorstellen dat een hond bacteriën op het schaap overbrengt als hij bijt. In het verleden hebben we helaas al meegemaakt dat een schaap toch maanden later nog infecties krijgt en overlijdt. We weten niet hoe het zal aflopen."
Floor is vooral blij dat ze zag aankomen dat de hond de kudde begon aan te vallen. "Als we er niet zelf bij waren geweest, dan had het dier zeker schapen doodgebeten."

AANSPRAKELIJK

De herders weten wie de eigenaar is van de herdershond en hebben haar al aansprakelijk gesteld voor alle schade. "Het gaat om medische kosten, zoals de dierenarts en medicijnen. Maar de schapen staan nu ook binnen en daar moeten we ze bijvoeren. Nu kunnen ze niet mee met de rest van de kudde en dat kost ons geld. Want we laten de schapen grazen in opdracht. Dus elk schaap dat graast draagt bij aan onze opdracht en dus ons inkomen."
De schapen en ook de herders zijn flink geschrokken en die angst is voor hen nog iedere dag voelbaar. "We lopen langzamer met de kudde en we zijn zelf ook meer gespannen. Zeker in gebieden waarvan we weten dat er veel honden lopen."

ALERT

Floor waarschuwt hondenbezitters altijd dat ze met haar kudde in de buurt is. Ze roept baasjes op om haar speciaal daarvoor geplaatste borden serieus te nemen. "Het blijft gewoon belangrijk dat mensen met honden alert zijn. Gelukkig zijn er baasjes die hun hond aangelijnd houden. Maar er loopt in het bos ook wild rond en ook dat mag niet aangevallen worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.