Instellingen

Willem-Alexander en Máxima in Eemland: vijf vragen over het streekbezoek

PROVINCIE UTRECHT - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen vandaag een bezoek aan Eemland. Het paar begint de regiotour straks om 10.30 uur bij de Amersfoortse Koppelpoort. Maar waar gaat het koningspaar daarna naar toe en wat merken de bewoners van de streek van het bezoek? RTV Utrecht beantwoordt vijf vragen over het hoog bezoek!
WAAROM IS HET PAAR IN EEMLAND?
De koning legt jaarlijks een paar zogeheten streekbezoeken af. Hij bezoekt daarbij altijd meerdere plaatsen om zich op de hoogte te stellen van de kansen, mogelijkheden en problemen waarmee een streek te maken heeft. Deze keer is hij samen met zijn vrouw Máxima in de regio Eemland. Daar wil hij zich laten bijpraten over wat deze streek precies bezighoudt. Zo wordt er onder meer gesproken over de ontwikkeling en het behoud van het landelijk gebied bij groeistad Amersfoort.
WAT GAAT HET PAAR PRECIES DOEN?
Na een officieel ontvangst bij de Amersfoortse Koppelpoort gaan de koning en koningin lopend naar het Eemhuis. Rond de middag zijn ze bij boerderij Het Gagelgat in Soest, de monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp. Daarna is het paar in Eemnes voor een bezoek aan een gemaal en gaan ze via het pontje van Eemnes naar Eemdijk. Daar komen ze aan het begin van de middag aan en worden ze toegezongen door schoolkinderen. Rond 15.00 uur zal het paar door de Oude Haven van Spakenburg lopen. Om 16.00 uur vertrekt het koningspaar weer uit Bunschoten.
KAN IEDEREEN HET KONINKLIJK PAAR ONTMOETEN?
Er zijn zeker plekken waar het publiek een glimp van het paar kan opvangen, met name bij de Amersfoortse Koppelpoort, het Eemplein en de Oude Haven van Spakenburg. Maar een echte ontmoeting zit er slechts voor een paar mensen in. Zo ontvangt schipper Gijs Hartog de koning en de koningin op zijn veerpont over de Eem. De medewerkers van De Paardenkamp in Soest behoren ook tot de gelukkige Eemlanders die het paar mogen ontvangen. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt, dus voor ons is het ook best spannend", zei een van hen gisteren tegen RTV Utrecht.
WAT MERKEN STREEKBEWONERS VAN HET BEZOEK?
Op de plaatsen waar het koningspaar komt gelden veel veiligheidsmaatregelen. Daardoor zijn sommige wegen afgesloten of minder goed bereikbaar. Zo zijn het centrumgebied van Spakenburg en delen van Eemdijk vandaag tijdelijk afgesloten voor het autoverkeer. In Amersfoort is het Eemhuis tot ongeveer 13.00 uur gesloten voor publiek. Ook is het verboden om tijdens het bezoek van het koningspaar met drones te vliegen boven de verschillende gebieden die het paar bezoekt.
IS HET BEZOEK TE VOLGEN BIJ RTV UTRECHT?
Ja, zeker. RTV Utrecht doet vanaf 10.30 uur via radio, televisie en Facebook verslag van het streekbezoek. Op Radio M Utrecht is er veel aandacht voor het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koning Máxima. Van 10.00 tot 16.00 uur volgen we live de tour langs Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten. UVandaag is vanaf 17.00 uur te zien vanuit Museum Spakenburg. Presentatrice Anita Sara Nederlof blikt samen met de burgemeester van Bunschoten terug op het Koninklijk bezoek. Op onze site zullen uiteraard veel foto's en video's te zien zijn van het bezoek. Ook gaan we op Facebook op meerdere momenten van de dag live, zoals bij de aankomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.