Instellingen

Amersfoort praat over grote investering in buurtcentra

AMERSFOORT - Amersfoort wil de komende jaren in totaal meer dan een miljoen euro uittrekken voor de buurtcentra. Vanavond bespreekt de Amersfoortse gemeenteraad het plan. "Zonder dat geld kan het niet", zegt wethouder Fleur Imming.
In allerlei gemeenten wordt fors op buurtwerk bezuinigd. Als er al geld komt, is dat een beetje, en het is voor één jaar. Het college van Amersfoort wil alle centra drie jaar lang 70.000 euro geven.
Het vorige stadsbestuur moest fors bezuinigen en besloot dat de vrijwilligers ergens anders geld vandaan moesten halen om activiteiten voor hun buurt mogelijk te maken.

ONTMOETINGSFUNCTIE

Volgens PvdA-fractievoorzitter De la Combé, partijgenoot van de wethouder, mogen plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten best geholpen worden met geld van de gemeente. "Er zijn centra die vooral een ontmoetingsfunctie hebben. We vinden het belangrijk dat mensen uit de buurt, vaak ouderen, daar terecht kunnen."

SALSA

Wijkcentrum Het Klokhuis in de wijk Randenbroek-Schuilenburg is één van die vijf plekken. Ouderen kunnen er salsa leren dansen, er wordt gezamenlijk gegeten en er staan boekenkasten.
Het wijkcentrum hoopt vurig dat de gemeenteraad het voorstel vanavond goedkeurt. Ans Mers is coördinator van dat wijkcentrum en weet al waar het geld aan besteed gaat worden. "In ieder geval twee betaalde krachten en de rest aan onderhoud."
Want er is behoorlijk wat werk waar eigenlijk wel extra handjes voor nodig zijn: "Het klaar zetten van de zalen, het aansturen van de vrijwilligers en van de scholieren die we begeleiden van de N2-opleiding."

ANDERE CENTRA

Het debat zal misschien eerder gaan over de vraag waarom de vijf wijkcentra geld krijgen en andere plannen niet, verwacht de wethouder. "Ook andere ontmoetingscentra komen inspreken die niet meteen geld krijgen. De vraag is of de raad ermee instemt dat we met deze vijf centra beginnen."
"Over drie jaar gaan we kijken hoe het heeft uitgepakt", vervolgt Imming, "Hebben we boter bij de vis gekregen en zijn we tevreden over wat er met het geld is gedaan?"
Ans Mers van wijkcentrum Het Klokhuis maakt zich daar nog niet te veel zorgen over. "Ik kijk nu niet hoe morgen mijn banksaldo is want dan krijg ik de zenuwen. Nu eerst plannen maken, we kunnen straks eindelijk beleid gaan maken."
Na het debat vanavond neemt de gemeenteraad binnenkort een definitief besluit.

De wijkcentra zitten met smart op extra geld te wachten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.