Koning: "Zo'n zonnige ontvangst, fantastisch"

AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maakten vandaag een toer door de regio Eemland. Beiden spraken na afloop lovend over het bezoek. "Zo mooi om hier te zijn", zei de koning in de oude haven van Spakenburg. "Het grijze weer houdt ons niet tegen. Zo'n zonnige ontvangst, helemaal fantastisch."
Ook Máxima was vol lof. "Alles was mooi, maar met name de gesprekken. Mensen delen zo veel met ons en dat vind ik heel fijn." De uitzending van UVandaag ging volledig over het koninklijke bezoek en is hier terug te kijken.

AMERSFOORT

Burgemeester Bolsius van Amersfoort ontving het paar om 10.30 uur bij de Koppelpoort. Een 103-jarige inwoonster van de stad, die er al 96 jaar woont, overhandigde een boeket aan Máxima. Langs de kant stonden honderden mensen achter hekken om een glimp op te vangen van het paar.
In het Eemhuis spraken de koning en koningin met bestuurders en inwoners onder meer over de voor- en nadelen van de snelle groei die Amersfoort doormaakt. Dit alles onder het genot van een kop koffie. Het viel verslaggever Rik Dogger op dat de koning goed geïnformeerd was. "Hij wist bijvoorbeeld echt veel over Vathorst en Hoogland."

SOEST

Na het bezoek aan Amersfoort zette het gezelschap koers richting Soest. Daar bezocht het koningspaar boerderij Het Gagelgat, een monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp. De Paardenkamp is een nationaal rusthuis voor oudere paarden en pony's. Een van de paarden had bijzondere interesse in een boeket dat Máxima bij zich droeg. Het dier hapte er zelfs in, tot hilariteit van de koningin zelf.
Naast kennisoverdracht heeft de stichting De Paardenkamp een rol in het behoud van landschap en natuur. De koning en koningin spreken met betrokkenen bij de ontwikkeling en het behoud van dit landelijk gebied dicht bij groeistad Amersfoort.
Daarnaast ontmoetten zij op Het Gagelgat vertegenwoordigers en cliënten van zorginstellingen Amerpoort en Sherpa uit Baarn. Deze instellingen spelen in de regio een belangrijke rol in de begeleiding en opvang van mensen met een beperking. Ook op Het Gagelgat werken wekelijks cliënten van Amerpoort mee. Cliënten van beide organisaties toonden ter plekke kunstzinnige vaardigheden

EEMNES

Na Soest reisde het koningspaar verder naar Eemnes. Daar spraken de koning en koningin met boeren uit de Eempolder over het agrarisch bedrijf en de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal.

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG

De koning en de koningin staken na dit bezoek per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten. Daar werd het paar ontvangen door een grote, enthousiaste menigte. In Zorg- en Wooncentrum De Haven in Spakenburg ontmoetten Willem-Alexander en Máxima medewerkers en vrijwilligers van in het centrum bijeengebrachte organisaties en faciliteiten.
Jeugd- en Welzijnsorganisatie De Boei ondersteunt de zorgdienstverlening met verschillende projecten, zoals een buurtbus die de wijk intrekt voor behoud en vernieuwing van sociale contacten, met name onder ouderen.
Na de buurtbus bezocht het koningspaar jongerenwerk, een vraagbaak voor ouderen en de brasserie waar jongeren met een lichte verstandelijke beperking in de bediening werken. Het streekbezoek werd afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg naar Scheepstimmerwerf Nieuwboer.
Deze nog werkende werf is een rijksmonument en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw. De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het varend erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven.

Paard eet van boeket Máxima
Verslaggever Rik Dogger in Amersfoort
Paard in Soest smult van boeket Máxima
Koning: "Zo'n zonnige ontvangst, fantastisch"
Koningspaar komt met pont aan in Eemdijk
Koningspaar in het Eemhuis
Koningspaar komt aan in Amersfoort
Koningspaar bezoekt regio Eemland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.