Instellingen

Woerden maakt zich op voor Koeiemart: "Het wordt een kort nachtje"

Burgemeester Molkenboer tijdens een eerdere editie van de Koeiemart.
Burgemeester Molkenboer tijdens een eerdere editie van de Koeiemart. © Victor Molkenboer
WOERDEN - De Koeiemart beleeft morgen een hele bijzondere editie. Het evenement wordt al sinds 1410 gehouden in Woerden, maar behoort dit jaar voor het eerst tot het 'Nederlands immaterieel cultureel erfgoed'.
Woerden heeft lang gestreden voor de titel. De organisatie van het evenement is er dan ook heel blij mee, zo vertelde Roy Vermeulen vanochtend op Radio M Utrecht. "Elke erkenning is natuurlijk mooi. We hebben er moeite voor gedaan en we horen nu bij het rijtje van de Friese elf steden en Sinterklaas. Dus dat wij daar als evenement aan toegevoegd kunnen worden, daar zijn we trots op."

VELDRIT

De Koeiemart zelf begint morgenvroeg pas, maar het evenement begint vanavond al. "Dan wordt de traditionele veldrit gefietst, vanuit het Exercitieveld maken ze een ronde door het centum. Dan gaan we de nacht in met festiviteiten en de voorbereidingen van de Koeiemart zelf."
De organisatie staat de komende vierentwintig uur veel drukte te wachten, maar Vermeulen verheugt zich enorm op de Koeiemart. "Het wordt een kort nachtje. Want vanavond zijn we erbij en morgenochtend worden we ook verwacht. Want de marktkooplui komen al vroeg om hun spullen klaar te zetten. Wij gaan om 4.00 uur beginnen."

REUNIE

Volgens Vermeulen is de markt voor veel mensen een weerzien van oude bekenden. "Het is bijna een reünie, want er komen zelfs mensen uit Groningen en Friesland. De mensen komen terug om te komen kijken naar de artikelen en de sfeer te proeven. De weersvooruitzichten zien er ook goed uit."
De Koeiemart maakt dit jaar voor het eerst gebruik van een speciale app waarop mensen kunnen zien waar het druk is in de stad. "Dit wordt zeer gewaardeerd door de hulpdiensten," zegt Vermeulen, die niet kan wachten op de start van de markt. "We hebben er zin in!"

Organisatie Koeiemart: "We hebben er zin"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.