Instellingen

Hamer van Sint Maarten en Fokker: Utrechtse stukken in Canon van Nederland

De hamer van Sint Maarten.
De hamer van Sint Maarten. © Museum Catharijneconvent
Het portret van Luther.
Het portret van Luther. © Museum Catharijneconvent
Puin van de Beeldenstorm.
Puin van de Beeldenstorm. © Museum Catharijneconvent
Een rupsvoertuig dat gebruikt is in Bosnië-Herzegovina.
Een rupsvoertuig dat gebruikt is in Bosnië-Herzegovina. © Nationaal Militair Museum
SOESTERBERG/UTRECHT - Musea in het hele land hebben vanmiddag gezamenlijk het Canon van Nederland gepresenteerd. Daarin wordt aan de hand van hun topstukken de geschiedenis van ons land uitgebeeld. Het gaat daarbij om spullen uit onder meer het Utrechtse Museum Catharijneconvent en het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg.
Het NMM levert voor de canon een pantservoertuig van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnië-Herzegovina. In dit voertuig reden de Nederlandse blauwhelmen tijdens de vredesmissie in de jaren negentig. Ook een rupsvoertuig tijdens de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië komt voorbij.

TWEEDE WERELDOORLOG

De NMM-collectie vertelt in de canon ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Zo staat de hakenkruisvlag erin, die als oorlogstrofee gold van Nederlandse commando's. "De getoonde vlag is buitgemaakt op Walcheren in Zeeland", zo is te lezen op de
van de Canon van Nederland. Een Fokker D.21 staat "symbool voor de ongelijke strijd tijdens tijdens de meidagen van 1940".
Het patrouillevoertuig van de Nederlandse Special Forces in Afghanistan komt ook terug in de canon. "In deze Mercedes reden de Nederlandse Special Forces in Afghanistan tijdens nachtelijke verkenningen en speciale missies", schrijft de canon. De Helm van Schelte van Aysma, een Nederlandse kolonel uit de Tachtigjarige Oorlog, is geselecteerd om het verhaal van 'De Republiek' te verbeelden.

PUINSTUKKEN

De stukken die afkomstig zijn uit het Catharijneconvent hebben te maken met godsdienstige geschiedenis van ons land. Het gaat daarbij om een puinstuk uit de Beeldenstorm. "In 1566 woedde de Beeldenstorm in de Nederlanden. Veel kerken en kloosters werden ontdaan van hun katholieke symbolen: heiligenbeelden en schilderijen. Een Christuskop toont de gewelddadige vernielingen", zegt het museum.
Ook de hamer van Sint Maarten hoort bij de canon. "Volgens een legende is dit de hamer waarmee Martinus van Tours, ofwel Sint-Maarten, de duivel heeft geslagen en afgodsbeelden heeft vernield. Sint-Maarten zette zich in de vierde eeuw als bisschop van Tours in voor de verspreiding van het christendom in het westelijke deel van Europa", zo schrijft het museum.

GEBORDUURDE STOK

Een zogenoemde aurifries, dat is een geborduurde strook, met daarop de aankomst van bisschop Willibrord in het jaar 690 hoort ook bij de canon. Dat geldt verder voor een portret van Luther en een kist die gemaakt is om het eerste exemplaar van de Statenvertaling te bewaren.
Vanmiddag tekenden de twee Utrechtse musea in Delft een verklaring tot samenwerking met tien andere Nederlandse musea, zoals het Tropenmuseum en Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.