"Kom met meldpunt misstanden in psychiatrische klinieken"

UTRECHT - Er moet een meldpunt komen waar misstanden in psychiatrische klinieken gemeld kunnen worden. Dat zei de initiatiefneemster van de petitie tegen het 'falende rechtssysteem in ons land' vanmiddag in Den Haag. Daar overhandigde ze aan minister Blok de petitie, die meer dan 400.000 keer is ondertekend. De actie is een reactie op de recente dood van Anne Faber.
Initiatiefneemster van de petitie is Lydia de Jong-de Paus, moeder van drie kinderen. Minister Blok zei tegen haar "tot in het diepst van m'n ziel geraakt" te zijn door de zaak. "Ik wil echt weten wat hier gebeurd is. Ik vind het ook cruciaal dat zodra we het onderzoek hebben, dat we er lessen uittrekken en kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn", zei Blok.
Het lichaam van Anne Faber (25) werd deze maand gevonden in Zeewolde. Verdachte in de zaak is Michael P., die werd behandeld in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Tijdens de voorbereidingen op zijn terugkeer in de samenleving sloeg hij toe. Blok heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd onderzoek te doen naar onder meer de rol van de kliniek in deze zaak.
Een groep Den Doldenaren is zelf ook een petitie gestart. In de petitie roepen ze de gemeente Zeist en Altrecht op actie te ondernemen om de overlast van de zorginstelling in het dorp te stoppen. Bewoners zeggen zich door drank en drugs gebruikende cliënten onveilig te voelen. De petitie is lokaal opgezet en inmiddels door bijna 300 mensen ondertekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.