"Aanpak Oost-Europese bendes werpt vruchten af"

PROVINCIE UTRECHT - De Landelijke Eenheid van de politie zegt dat de aanpak van zogenoemd mobiel banditisme de goede kant op gaat. Eerder deze maand werden zestig Oost-Europeanen aangehouden op verdenking van grootschalige winkeldiefstal, pinpasdiefstal, babbeltrucs en ladingroof.
Volgens Detailhandel Nederland lopen winkeliers jaarlijks tientallen miljoenen mis doordat schappen met babymelkpoeder, scheermesjes, parfums en tandpasta leeggeroofd worden. Zo wist de politie in Houten vier verdachten op heterdaad op te pakken. Zij verstopten dure parfums in hun onderbroek en gingen zo van winkel naar winkel.

PIJNLIJK

De waar wordt op lokale markten aangeboden of verscheept naar landen als Roemenië en Bulgarije. "Maar het is pijnlijk te zien dat die winkeldieven binnen de kortste keren weer op straat staan", zegt Bert van Steeg van de brancheorganisatie.
"We zijn nu samen met de politie bezig met het aanleggen van een database met daders, kentekens van voertuigen en werkwijzen om zo de dieven beter aan te pakken. Als we een dader op heterdaad pakken is het op die manier makkelijker hem te linken aan diefstallen in andere winkels. Er is nog een hoop winst te boeken, maar dit is een goed begin", stelt Van Steeg

WATERBEDEFFECT

Dat Oost-Europese bendes de laatste tijd steeds vaker in Nederland opduiken, heeft te maken met strenger optreden van justitie in de landen om ons heen. Daardoor ontstaat een waterbedeffect. In Nederland is de kans op vervolging niet groot en dat is interessant voor de bendes.
"Als er al daders gepakt worden, staan de volgende dieven alweer klaar om in het gat te duiken', zegt Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid in Driebergen. "Met de database kunnen we verdachten langer vasthouden en zo een hele organisatie oprollen. Voorheen was dat lastig omdat we voor een diefstal van een flesje parfum niet iemand weken vast kunnen houden."

TOPJE VAN DE IJSBERG

De arrestatie van de bende wil volgens de Landelijke Eenheid niet zeggen dat het probleem nu opgelost is. "Maar we hebben ze wel een flinke slag toegebracht", zegt Kraszewski.
"Binnen die roverswereld is nu bekend dat we in Nederland doorpakken. Of we het ooit helemaal uit kunnen bannen? Dat denk ik niet, maar als winkeliers makkelijk aangifte kunnen doen en vaker de politie inschakelen, kunnen we een hoop bereiken."

"Aanpak Oost-Europese bendes werpt vruchten af"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.