Roofvogels lijden onder gebrek handhaving

ZEIST - In ons land worden per jaar naar schatting 1200 roofvogels illegaal gedood. Dat dit kan gebeuren komt doordat er als gevolg van bezuinigingen te weinig controle is in natuurgebieden, stelt de Vogelbescherming in Zeist.
Roofvogels worden gedood door het vernielen van nesten of door op de nesten en dieren te schieten. Ook worden ze vergiftigd. Vooral de buizerd lijdt hieronder maar ook de havik, bruine kiekendief en rode wouw.

SUBSIDIE

Volgens de Vogelbescherming is bekend dat "sommige beschermers van weidevogels" zo hopen te voorkomen dat roofvogels achter kuikens aangaan. In enkele gevallen zou het om boeren gaan die subsidie krijgen voor de bescherming.
Vandaag verscheen een rapport van BirdLife Europe over het illegaal doden en vangen van vogels in Europese landen en de Kaukasus. Miljoenen van deze dieren worden daar jaarlijks slachtoffer van. In de zuidelijke landen gebeurt het met name voor voedsel en als sport.

IJSBERG

Niet alleen roofvogels zijn in Nederland slachtoffer. Vogeltjes als vinken en putters worden gevangen en verdwijnen in voliéres. Ook sneuvelen vogels bij de bestrijding van schade in de landbouw. De Vogelbescherming vreest dat de aantallen het topje van de ijsberg vormen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.