"Juridische stappen als Utrechtse erfpachtregeling doorgaat"

UTRECHT - Als de Utrechtse raad akkoord gaat met de afkoopregeling voor erfpachters, dan worden juridische stappen onvermijdelijk. Dat zegt een groep bezorgde huiseigenaren, die zich verzameld hebben onder de naam Erfpacht-Utrecht.nl. Ze denken dat veel mensen niet door hebben dat de maatregel duur voor hen zal uitpakken.
In Utrecht zijn 3500 huizenbezitters die met de nieuwe regeling te maken zouden kunnen krijgen. Het huis is dan wel van de eigenaar, maar de grond is van de gemeente. Daar betalen eigenaren ieder jaar een bedrag voor, de zogeheten canon. De gemeente wil van de erfpacht af en geeft bewoners de mogelijkheid de pacht in één keer af te kopen tegen een korting.

VERKEERDE AFSLAG

De
kunnen zich niet vinden in de maatregel. "De coalitie heeft twee jaar geleden beloofd erfpachters te helpen, maar heeft de verkeerde afslag genomen", stelt een woordvoerder. Hij vreest dat gezinnen in de problemen komen door de afkoopregeling, zeker ook vanwege het verplichte karakter.
"Het gaat om bedragen van gemiddeld 30.000 euro, maar variërend van minder dan 10.000 euro tot 200.000 euro. Mensen kunnen dit niet betalen, maandlasten schieten omhoog of kunnen zelfs niet meer in hun huis blijven wonen. Maar kunnen ook niet verkopen zonder grote rest schuld", zegt de bewonersgroep.

INFORMATIEBIJEENKOMST

De critici vermoeden dat nog lang niet alle Utrechtse huizenbezitters met een erfpachtregeling op de hoogte zijn van de nieuwe afkoopmaatregel. Ze organiseerden gisteravond een informatiebijeenkomst voor bewoners die zich achter de kritiek scharen.
Erfpacht-Utrecht.nl heeft met behulp van donateurs een advocaat naar de zaak laten kijken. Ze hoopt nu dat er een nieuw onderzoek komt naar een voor haar redelijke regeling. Als de plannen niet veranderd worden, stapt ze naar de rechter. "Wij hopen nog steeds dat juridische procedures niet nodig zijn, maar als de gemeente zijn voorgenomen plannen niet aanpast worden juridische procedures onvermijdelijk. Met slechte pers voor de partijen als gevolg."

GUNSTIGER

Volgens de gemeente is de nieuwe regeling "veel gunstiger dan die in 2016". Toen riepen de voorstellen veel vragen en reacties op van erfpachters. Dat resulteerde uiteindelijk in de nieuwe plannen.
De gemeenteraad neemt begin volgende maand een definitieve beslissing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.