Burgemeester Van Zanen bezorgd over werkdruk en capaciteit politie

UTRECHT - Agenten in Utrecht krijgen het steeds drukker. Dat terwijl de politie het met steeds minder mensen moet doen. Burgemeester Van Zanen ziet een landelijke ontwikkeling en is bezorgd.
Onlangs zijn veertien agenten vertrokken die werkten in Overvecht en de wijk Noordwest (Zuilen, Ondiep). Daarmee is het corps extra onder druk komen te staan.

ZORGEN

"We hebben zorgen over hoe de huidige capaciteit van het basisteam Utrecht Noord zich verhoudt tot problemen in de wijk op het gebied van criminaliteit en overlast", schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

MELDINGEN AFHANDELEN

"Wijkagenten worden regelmatig ingezet om meldingen af te handelen, waardoor ze minder aanwezig zijn in hun eigen wijk. Het vertrek van de agenten wordt dus zeker gevoeld."
Volgens de burgemeester hebben steden als Amsterdam en Rotterdam hetzelfde probleem. De druk op de politiecapaciteit neemt onder meer toe door toenemende radicalisering. Door terrorismedreiging zijn extra agenten nodig op Utrecht Centraal.

MEER VERKLARINGEN

Bovendien stijgt het aantal meldingen over mensen met verward gedrag en stijgt het aantal evenementen waarbij agenten aanwezig moeten zijn. Ook zegt Van Zanen dat er steeds meer politiemensen nodig zijn voor taakgebieden als de dierenpolitie, milieuzaken, digitale expertise, financieel rechercheren en cybercrime.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.