Instellingen

"Vuurwerkshows met Oud en Nieuw, zelf afsteken in de ban"

© ANP
UTRECHT - Zelf afsteken van vuurwerk moet in de toekomst taboe worden. De jaarwisseling moet een gecontroleerd evenement worden met professionele vuurwerkshows. Dat stelt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV), onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven in een notitie.
"Met 482 vuurwerkongevallen die behandeld moesten worden op de Spoedeisende Hulp, 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen, 176 personen met oogletsel, kan je toch niet spreken over een gezellige avond", meent de SMV, die daarom pleit voor een viering op een centraal punt.

ILLEGAAL

Daarnaast maakt de politie zich zorgen over de toename van zwaar vuurwerk dat vaak online wordt verkocht, stelt de stichting. "Vooral tieners krijgen steeds vaker hoog explosief vuurwerk in handen, geregeld van inferieure kwaliteit. Dit kan levensgevaarlijk zijn."
De SMW wijst ook op de agressie tegen hulpverleners. Zij worden rond de jaarwisseling regelmatig bekogeld met vuurwerk.

ONZIN

De belangenvereniging van vuurwerkverkopers vindt het plan onzin, meldt
. De branche vindt dat het kleinschalig vuurwerk afsteken voor de deur een traditie is die niet mag verdwijnen.
De SMV pleit volgens de krant nog niet voor een wettelijk vuurwerkverbod, omdat zij de Onderzoeksraad voor Veiligheid die momenteel onderzoek doet naar de oudejaarsavond niet voor de voeten wil lopen.

UTRECHT

Het afsteken van vuurwerk staat al een paar jaar ter discussie. Uit een draagvlakmeting van de gemeente
bleek afgelopen zomer dat 62 procent van de inwoners voor een vuurwerkverbod voor particulieren is in combinatie met een centrale vuurwerkshow.
Acht van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht hadden tijdens de vorige jaarwisseling vuurwerkvrije zones, vooral bij zorgcentra, ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.