Snoeiharde uithaal naar ambulancetop

UTRECHT - Twee op de drie ambulancediensten lukt het herhaaldelijk niet op tijd bij een spoedmelding te zijn. Dat komt door een tekort aan geld en personeel, meldt FNV Zorg & Welzijn na onderzoek van de jaarcijfers van 25 ambulancediensten over 2016.
Ambulances moeten bij spoed in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse zijn. Maar doordat er te weinig medewerkers zijn, rijden er te weinig ambulances. De vraag naar ambulances is de afgelopen jaren flink toegenomen, onder meer doordat ouderen langer thuis blijven wonen. Extra personeel is er echter niet bij gekomen.

BESTUURDERS

De vakbond laakt in het rapport
ook bestuurders van de diensten, die soms tonnen verdienen, terwijl de instellingen kampen met een tekort aan verplegend personeel.
Een bestuurder die wegens mismanagement vertrok bij Ambulancedienst Amsterdam kreeg volgens FNV Zorg &Welzijn een ontslagvergoeding van 200.000 euro, bovenop zijn salaris van 200.000 euro. Tien maanden later begon hij in een hoge positie bij een andere ambulancedienst, aldus de bond.
De vakbond noemt de financiële situatie van een aantal ambulancediensten verontrustend en stelt dat het schort aan goed toezicht. Zo staat een directeur bij drie instellingen tegelijk op de loonlijst voor in totaal 2,16 banen. Hier ontving hij in 2016 ruim 324.000 euro voor.

PROVINCIE UTRECHT

Uit een financieel overzicht blijkt dat de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) behoort tot de instellingen met een postitief resultaat. Wel meldde de vakbond eerder dit jaar dat de RAVU kampt met
aan personeel en dat er veel gebruik wordt gemaakt van uitzendkrachten. Ook zou de werkdruk veel te hoog zijn.
De RAVU is in de meeste gevallen op tijd, blijkt uit het jaarverslag van de dienst. Wel zijn er al langer zorgen over de aanrijtijden in landelijk gelegen gemeenten, zoals Eemnes, Lopik en Wijk bij Duurstede.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.