De Kwestie: griezelen met Halloween, gezellig of geldklopperij?

VEENENDAAL - Pas op! Er wandelen dit weekend weer enge zombies en bloeddorstige vampiers door de provincie heen. Het is dinsdag namelijk Halloween, en dat betekent dat er dit weekend alvast veel gegriezeld wordt in de provincie. Maar is zo'n commercieel en (misschien nog wel erger) Amerikaans feestje wel nodig? Of is elke reden tot een fuif een goede reden? De Kwestie ging de straat op en vroeg: griezelen met Halloween, gezellig of geldklopperij?
Eerst willen we natuurlijk weten waar deze vreemde traditie vandaan komt. Sophie Elpers van het Meertens Instituut onderzoekt culturele tradities in Nederland en heeft zich goed ingelezen in Halloween. Die is volgens haar in de jaren negentig uit Amerika komen overwaaien, door middel van films, en met een beetje hulp van slimme Nederlanders die er wel handel in zagen.
Volgens Elpers heeft de traditie weinig met religie te maken: "Het is voor mensen vooral een leuk verkleedfeestje." De naam Halloween is weliswaar afgeleid van 'All Hallows Eve' (Allerheiligenavond, oftwel de avond voor Allerheiligen), maar dat gegeven speelt bij de meeste Halloweenvierders nauwelijks een rol. Het is voor hen veel meer een leuke manier om de tijd tussen Pinksteren en Sinterklaas/Kerst op te vullen.
Vanuit streng-christelijke hoek wordt er desalniettemin toch bezwaar gemaakt tegen Halloween: het feest zou spotten met de dood en satanische trekjes vertonen. Bovendien herdenken protestanten op 31 oktober dat Maarten Luther op die dag de 95 stellingen publiceerde die het begin vormden van het huidige protestantisme. In verschillende protestantse kerken wordt daarom op die datum Hervormingsdag herdacht. En dat doen ze het liefst zonder feestvierende zombies en spoken in de buurt.
Als we in Veenendaal op straat vragen wat mensen van Halloween vinden zijn de meningen verdeeld: van mensen die het he-le-maal niks vinden (te eng, te commercieel of niet passend met het christelijke geloof) tot feestvierders die staan te popelen om zich te verkleden. Oftewel: Halloween mag dan steeds populairder worden, Nederland is zeker nog niet helemaal overtuigd.
Dit alles weerhield ons er niet van om een eng masker op te zetten en eropuit te trekken. De Kwestie wordt donderdagavond uitgezonden op RTV Utrecht en is nu te zien bij dit bericht.

De Kwestie: griezelen met Halloween, gezellig of geldklopperij?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.